AKTUELNO

Želite da vežbate svoj holandski, ali vam februar u Amsterdamu ne izgleda privlačno? Nemajte brige, možete do Karipskog mora na Arubu i to preko Holandije.

Aruba je jedna od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije, a nalazi se oko 25 kilometara severno od Venecuele. Kako je veoma južno u Karipskom moru, na ovom ostrvu nema uragana koji su specifični za ovaj deo sveta, pa je klima znatno suvlja, a morate da budete baš teški baksuz da bi vas ovde umesto sunca uhvatilo nevreme. U prevodu, Aruba je destinacija večitog proleća i leta sa prosečnom temperaturom od 28 stepeni. Ovo ostrvo je dugačko 30km i široko 9 km sa najvišim brdom od 188 metara, te predstavlja raj za sve one koji svoj odmor zamišljaju kao izležavanje na beskrajnim belim plažama Kariba sa koktelom u ruci.

Zbog toga je Aruba i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Karibima. Prema podacima od pre pandemije koronavirusa, na svakog stanovnika ostrva godišnje je dolazilo između 8 i 10 turista! A kako i ne bi kada mogu da uživaju u kilometrima belih plaža, ronjenju kroz okeanske olupine, jedrenju, paraglajdingu, kajtsurfingu i, verovali ili ne, vožnji podmornicom! Kako je Aruba deo Holandije, nama za ovu destinaciju ne treba viza.

Čak petinu ostrva zauzima Nacionalni park Arikok u kom rastu specifične vrste kaktusa. Pored velikog broja pećina, uvala i plaža, ovde se mogu videti i endemske vrste životinja, kao što je, na primer, arubanska zvečarka. Na severoistoku Arube raste drveće izuvijanog stabla, savijeno do samog peska, po imenu fofoti ili divi-divi. Fofoti drveće je specifično samo za Arubu, a za njegov izgled je zadužen vetar koji stalno duva. Pored netaknute prirode i mora, Aruba je poznata kao karipsko ostrvo sa najboljim muzičkim festivalima, a među njima ima se ističu soul i džez festival. Takođe, Aruba se ponosi i svojim karnevalom, koji je praćen dobrom muzikom i velikom paradom.

Zbog suve klime, ovde su se jako dobro prilagodili i nojevi, a na farmi nojeva, možete i da ih hranite, kao i da se hranite njima! Burger od noja je jedan od najvećih delikatesa Arube. Ako biste se sa nojem samo slikali, a jeli pre nešto drugo, pored holandskih specijaliteta možete gotovo na svakom koraku naići i na jela indonežanske nacionalne kuhinje. Nije to zato što Indonežani luduju za Arubom, nego zato što je Indonezija bila kolonija Holandije, pa je preko Holanđana indonežanska kuhinja postala deo kulinarske ponude Arube.

Glavni grad Arube zove se Oranjestad, što znači „narandžasti grad“, ali on nema nikakve veze s tom bojom. Ime je dobio po holandskoj kraljevskoj dinastiji Oranje-Nasau. Ako već ne znate holandski, ovde se možete poslužiti i kreolskim papiamento jezikom, koji je karakterističan za

južne Karibe. Naravno, većina stanovnika priča i španski i engleski, tako da možete da vratite ruke u džepove i opustite se na odmoru koji nikada nećete zaboraviti!

A da ne biste dali pravo malo bogatstvo za avio-kartu, kupite je dok je na sniženju, a putujte do 30. juna 2022. Naime, u Dream Deals promotivnoj kampanji holandske avio-kompanije KLM cena povratne karte iz Beograda sa svim uključenim taksama iznosi 96 079 dinara. Dream Deals akcija traje od 10. do 24. februara, a za više detalja posetite KLM-ov SAJT.

Autor:

#Putovanja