AKTUELNO

Putovanja obogaćuju život, na način koji ne možete pronaći tu gde jeste i gde stalno živite.

Ona predstavljaju bukvalan izazak iz zone komfora, suočavanje sa neizvesnošću, neposredno iskustvo drugačije kulture, energije, atmosfere. Kad odete negde gde nikada niste bili i gde nećete sresti nikoga koga poznajete, naučićete stvari o sebi, svetu i životu koje ne biste iskusili i naučili na drugi način.

Nikada niste sami

Čak i kada putujete na nepoznata mesta, okruženi ste ljudima koji rade to isto – putnici su svetska družina, uglavnom opuštena i druželjubiva i upoznaćete mnogo sjajnih likova – pristojnih, ljubaznih, otvorenih i prijateljski raspoloženih. Oni su svuda oko vas. Putujući, odnegovaćete osećaj za prepoznavanje takvih osoba i tačno ćete znati u koga možete imati poverenja, a prema kome treba da budete rezervisani.

Foto: Unsplash.com

Možete preživeti sa mnogo manje nego što mislite da vam treba

Kad mnogo putujete, naučite da budete praktični i ekonomični. Polovina stvari koje ste ranije nosili, uopšte vam ne treba. Povežete se sa drugim putnicima i pronađete mesta na kojima je prenoćište i hrana najjeftinija, naučite „trikove“ koji se mogu naučiti samo putovanjem – o tome koji taksi da koristite, šta je preporučljivo u komunikaciji, a šta se, u nekim kulturama smatra uvredljivim, kako se u kojoj sredini gleda na turiste i putnike, koja su mesta bezbedna, a koja treba da izbegavate.

Svet je pun neverovatno ukusne hrane

Imaćete priliku da probate lokalne specijalitete, pa čak i ako ste veoma konzervativni i ne volite da eksperimentišete sa hranom, nećete odoleti i probaćete nešto što što ne znate šta je i što će vam se veoma dopasti. Hrana će vam proširiti vidike – to je jedno od najvrednijih novih iskustava koje ćete steći putujući.

Autor: Z.L.

#Putovanja