AKTUELNO

Posle dve korona godine tokom kojih su jedni odustajali od letovanja, a drugi odlazili na alternativne destinacije, po svemu sudeći sve se koliko-toliko vraća u normalu.

Za razliku od prethodne letnje sezone kada smo prilikom same pomisli odlaska na more prvo morali da vidimo u koju zemlju zbog korona restrikcija uopšte, i pod kojim uslovima možemo da uđemo, prilikom odabira destinacije sada ćemo se ponovo vratiti na "stare parametre": izbor adekvatnog smeštaja i prevoza, blizinu plaže od apartmana ili hotela, na kraju i često ono najvažnije - cenu.

Za one koji su već zaboravili, u leto 2020. na more su otišli mahom oni najbrži, pošto su srpskim turistima početkom jula te godine zatvorene mnoge granice, pa su zato krcate bile srpske planine i banje, ali i maleni Neum u BiH. Prošlog leta krenulo se mahom put Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Albanije, ali je trebalo ispuniti različite korona uslove i izdržati “gnjavažu” po granicama.

Kako trenutno stoje stvari, ovog leta sve bi trebalo da bude kao nekada. Barem u većini zemalja. Od pre nekoliko dana Grčka, Albanija i Bugarska su ukinule sve kovid restrikcije na ulasku u zemlju, baš kao što su to prethodno učinili Slovenci i Crnogorci. U sve ove zemlje ulaziće se bez ikakvih korona papira, samo sa važećim pasošem, a u Albaniju i Crnu Goru čak i samo sa ličnom kartom!

Njihovim putem, kako se najavljuje, uskoro bi mogli da krenu Turska i Hrvatska, možda čak i dve omiljene afričke destinacije - Egipat i Tunis, a sa velikim netsrpljenjem se čeka dalje popuštanje korona mera u Italiji i Španiji, dve države koje su tokom prvomajskih praznika preplavili srpski turisti.

Albanija

Od 1. maja Albanija je ukinula sve korona mere koje su važile kako u samoj zemlji, tako i na granicama za strane turiste. To znači da se u Albaniju može ući bez ikakvih kovid papira.

Podsetimo, građanima Srbije čak nije potreban ni pasoš za ulazak u ovu sve atraktivniju turističku destinaciju, već samo biometrijska lična karta.

Bugarska

Sredinom aprila srpskim turistima je već bilo omogućeno da bez kovid dokumenata ulaze na teritoriju Bugarske, a od 1. maja, pred početak nove letnje sezone, naši istočni susedi su ukinuli sve zabrane, tako da sada ovo pravilo važi za putnike iz svih država.

Grčka

Omiljena destinacija srpskih turista, u kojoj je pre korone letovalo skoro milion građana naše zemlje, od 1. maja je ukinula sve restrikcije. Prvo je pre mesec dana u istoriju otišao PLF formular, a sada za ulazak u Grčku nije potreban nikakav korona papir: ni digitalni sertifikat, ni potvrda o vakcinaciji, ni potvrda o preležanoj koroni ili negativan PCR ili brzi antigenski test. Dakle, samo važeći pasoš.

Egipat

Za razliku od većeg dela Evrope, Egipat je još zadržao određene korona restrikcije. Za ulazak u “zemlju faraona” građanima Srbije je potreban sertifikat o vakcinaciji, a ako nisu vakcinisani onda negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski test sa QR kodom (ne stariji od 24 sata). Egipćani priznaju sve vakcine koje su u Srbiji bile u upotrebi, a potvrda o vakcinaciji nije neophodna za decu mlađu od 12 godina.

Italija

Italijani su posle više od godinu dana konačno otvorili granicu srpskim turistima. Ipak, ne u potpunosti pa je svima neophodan digitalni obrazac za praćenje putnika, tzv. PLF formular, Takođe, potrebna je potvrda o vakcinaciji, ali se ne priznaju “sputnjik” i “sinofarm”. Međutim, dovoljno je da ste kao treću dozu primili neku od vakcina odobrenih u EU i nećete imati problema. Drugi uslov je da od poslednje doze nije prošlo više od šest meseci.

U suprotnom potreban je ili sertifikat o preležanoj bolesti u poslednjih šest meseci ili negativan PCR ili brzi antigenski test. Za decu mlađu od šest godina nisu potrebni nikakvi kovid papiri.

Foto: Pixabay.com

Kipar

Na Kipru i dalje važe određena ograničenja. Za ulazak je neophodno da imate digitalni sertifikat, potvrdu o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test. Vakcinisani (priznaju se sva cepiva upotrebljena u Srbiji) se smatraju oni koji su primili bilo kad treću, buster dozu, ili drugu u poslednjih devet meseci.

Potvrda o preležanoj bolesti važi šest meseci, PCR test mora da bude negativan u poslednja 72 sata, a brzi antigenski 24 časa. Za osobe mlađe od 12 godina nisu potrebni kovid papiri.

Portugal

Za ulaz u Portugal, ako putujete u turističke svrhe, neophodna je potvrda o vakcinaciji, uz uslov da ste poslednju dozu primili u poslednjih devet meseci, a ne priznaje se ruski “sputnjik V” ili potvrda o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci. Sa negativnim PCR ili brzim antigenskim testom možete da uđete u Portugal samo zbog “nužnih putovanja”, ali ne i turističkih.

Slovenija

Slovenci su među prvima u Evropi ukinuli sve kovid restrikcije, tako da se kod njih može ući samo sa važećim pasošem, bez ikakvih korona papira.