AKTUELNO

Ušuškana u istoimenoj kotlini Vranjska Banja predstavlja još jedan prirodni biser Južne Srbije.

Udaljena 12 km od Vranja, 5 km od auto-puta Beograd – Skoplje i 3 km od železničke pruge Beograd – Niš – Skoplje – Solun nalazi se jedna od najstarijih banja u Srbiji, Vranjska Banja. Odlikuje je dobra povezanost sa svim krajevima naše zemlje, prelepa priroda i dobro iskorišćeni lekoviti potencijali ovog područja.

Dolina Banjske reke (desna pritoka Južne Morave) obrasla gustom šumom, u kojoj je Vranjska Banja, na 420 metara nadmorske visine, smeštena, samo dodatno utiče na pozitivno raspoloženje koje ćete u ovoj banji osetiti. Okolo nje uzdižu se prekrasne planine, sa visokim vrhovima koji se pružaju na blizu 2.000 metara nadmorske visine. Ove planine u okruženju, koje i te kako mame veliki broj posetilaca u ove krajeve, takođe imaju uticaj na klimu Vranjske Banje, a samim tim i na zdravlje posetioca koji u njoj borave.

Foto: Foto/Google Maps

Te moćne planine, neodvojivi deo turističko-zdravstvene ponude Vranjske Banje su: Besna Kobila (1.922 metara nadmorske visine), Besna Kobila – Patarica (1.672 metara nadmorske visine), i Srpska Čuka (1.415 metara nadmorske visine). Ukoliko ste se ikada zapitali – koja je banja sa najotoplijim izvorima u Evropi, i koje su temperature u pitanju – Vašem traganju je kraj. Odgovor se nalazi u naslovu ovog članka, i on ceo govori o njoj. Da, dobro ste pročitali Vrnjaska Banja je banja sa najtoplijim izvorima lekovite vode u Evropi. Temperatura najtoplije vode koja izbija na ovom području iznosi, neverovatnih 96°C! Međutim, na nekm mestima voda izbija u formi pregrejane vodene pare, čija temperatura prelazi 110°C.

Foto: Foto/Google Maps

Ove tople lekovite mineralne vode zahvaljujući svom hemijskom sastavu i temperaturi pomažu u lečenju i tretmanima sledećih bolesti:Raznih oblika reumatizma; Ginekoloških oboljenja (sterilitet u početnoj fazi); Posttraumatska stanja (stanja nakon povreda, hirurških intervencija); Bolesti disajnih organa; Neuralgije; Bolesti organa za varenje i Anemije.

Autor: Z.L.