AKTUELNO

Tako je kod zapadnih komšija, a ako se odlučite da odete na more kod istočnih komšija, morate imati vinjetu, u protivnom plaćate 50 evra.

Iako građani Srbije najčešće hrle u Grčku ili Crnu Goru na more, sve više ih je zainteresovano da letnji odmor provedu u Hrvatskoj ili Bugarskoj.

Donosimo vam neke od zanimljivosti kako bi vam za te destinacije bilo olakšano putovanje. Iako su to dani totalnog opuštanja, važno je da znate da se kod zapadnih suseda vožnja u alkoholisanom stanju kažnjava sa 3.000 evra.

Ukoliko se pak odlučite za odlazak na primorje istočnih nam suseda, onda je potrebno da znate da obavezno morate kupiti vinjetu, u protivnom ćete platiti 50 evra ako ste bez nje, a zaustavi vas policija.

Cene goriva, benzin i dizel

Srbija 198, 209 Bugarska 194, 197 Hrvatska 221, 214 * Cene su u dinarima za litar

Putarine i vinjete ka bugarskom primorju

Beograd - Dimitrovgrad - 1.310 dinara

Vinjeta za vikend - pet evra*

Vinjeta od 30 dana - 16 evra Vinjeta od 7 dana - 30 evra*

Kupuju se čim se pređe granica ili onlajn preko sajta ili aplikacije BGTOLL

Cene putarina ka Hrvatskom primorju

Beograd-Šid - 420 dinara

Batrovci-Zagreb - 19 evra

Zagreb-Rijeka - 10 evra

Zagreb-Šibenik - 22 evra

Rijeka-Umag - 14 evra

Kazna za prekršaje

Bugarska brzina - 10-175 alkohol - 250-500 crveno svetlo - 25 pojas - 25 parkiranje - do 100 Hrvatska brzina - 150 alkohol - 100-3.000 crveno svetlo - 40 - 3.000 pojas - 150 parkiranje - 40-100 * Iznosi su navedeni u evrima

Popularne destinacije u Bugarskoj:

- Sunčev breg

- Nesebar

- Elenite

- Zlatni Pjasci

Propisi

Bugarska - auto-put brzina - 130km/h - put - 90km/h - PP aparat - nije potreban - zeleni karton Hrvatska - auto-put brzina - 130km/h - put - 90km/h - PP aparat - nije potreban - zeleni karton - nije potreban

Popularne destinacije u Hrvatskoj

- Rovinj

- Poreč

- Dubrovnik

- Pula

- Umag

- Hvar

Za prelazak granice samo pasoš

Državljani Srbije za ulazak u Hrvatsku i Bugarsku moraju imati pasoš koji je važeći najmanje tri meseca nakon datuma planiranog povratka.

Granični prelazi s Hrvatskom

Granični prelaz ka Hrvatskoj Šid-Batrovci često je u letnjoj sezoni zakrčen zbog dolaska naših gastarbajtera na odmor, ali i i prelaska stranaca, pre svega Turaka, koji preko Srbije putuju sa Zapada u domovinu i nazad. Na raspolaganju su i alternativni prelazi Bačka Palanka, Bogojevo, Bezdan, Neštin, Ljuba i Sot. Alternativa za one koji bi da izbegnu gužve je i prelaz u Sremskoj Rači ka Republici Srpskoj. Posle Srpske možete izaći u Hrvatsku i nastaviti putovanje ka moru.

Granični prelazi s Bugarskom

Iz Srbije u Bugarsku može se preći na graničnim prelazima Dimitrovgrad (Gradina), Vrška čuka, Strezimirovci i Ribarci i svi rade 24 sata.

Autor: