AKTUELNO

Morate brzo da reagujete jer mučnina se obično iznenada pojavljuje.

Bez obzira da li se radi o vožnji automobilom, brodom, autobusom ili letenju avionom, mučnina tokom putovanja je čest i neprijatan problem.

Iako to nije lako uraditi u praksi, bitno je da ne paničite i da pokušate da ublažite mučninu.

Mučnina se javlja iznenada, i nemate mnogo vremena za reakciju, a stručnjaci predlažu 9 trikova koji bi mogli da vam odmah pomognu.

Odmah promenite mesto

Umesto na zadnjem delu broda, zauzmite mesto na prednjem delu. U avionu sedite blizu krila, a u automobilu na prednjem sedištu.

Pravac kretanja

Pojednim osobama pomaže da sede u pravcu kretanja vozila.

Horizont

Jedna od taktika je da pogled držite na horizontu.

Izbegavajte čitanje ili mobilni telefon

Istraživanja pokazuju da fokusiranje na bliske predmete, poput čitanja ili korišćenja mobilnog telefona, samo povećava osećanje mučnine.

Kamilica i đumbir

Stručnjaci preporučuju čaj od kamilice, koji smanjuje kiselinu, i opušta stomačne mišiće. Takođe, odraslima bi mogla da pomogne i kašičica svežeg đumbira razmućena u pola čaše vode.

Muzika i razgovor

Skretanja pažnje, poput muzike ili razgovora se preporučuju.

Izbegavajte kafu i alkohol

Kafa i alkohol mogu da povećaju osećaj dehidracije i mučnine. Preporučuje se obična ili kisela voda, a dobar izbor je i sok od jabuke.

Promena položaja

U zavisnosti od prevoznog sredstva, možete da eksperimentišete sa najudobnijim položajem – nekome prija ležeći položaj, dok drugima odgovara isključivo da stoje.

Bez parfema

Nikako nemojte da se parfemišete pred put, jer takvi mirisi mogu da nagone na povraćanje, pogotovo ako su jaki. Ako ne možete bez toga, koristite one blaže arome. To se odnosi i na osveživače za kola. Kupite neke koji su neutralni.

Autor: