AKTUELNO

U određenim slučajevima neophodna je intervenicja lekara

Kada pomislimo na letovanje, prva asocijacija je uživanje na sitnom pesku, izležavanje pored mora i upijanje morskog vazduha i mirisa soli.

Skoro nikome ne pada na pamet da će mu se na odmoru desiti neka nezgoda, poput uboda ježa ili opekotine meduze.

Iako većina ovakvih povreda prolazi bez problema, morate da znate kako da reagujete u takvim situacijama kako biste izbegli veće probleme.

Šta treba da uradite ako vas opeče meduza?

Potrebno je da mesto ujeda operete slanom vodom i da uklonite dlačice ukoliko su ostale u koži. Uklanjanje dlačica je najbolje da uradite pincetom, a ako se ne snalazite u tome, najbolje je da potražite pomoć lekara.

Nije poželjno da trljate ujedeno mesto, niti da se češćete, jer ćete tako proizvesti samo kontraefekat. Mesto ujeda možete da namažete protivupalnom kremom koja će delovati umirujuće na kožu i smanjiti bol.

Ako pri ruci imate kockice leda, zamotajte ih u krpu ili peškir i stavite na opekotinu na 15 minuta kako bi se izbeglo oticanje. Hladne obloge preporučuju se tokom prvog dana, pri čemu je potrebno zaštititi to mesto od sunca.

Simptomi obično popuštaju nakon nekoliko sati, međutim, uvek su moguće alergijske reakcije, te budite na oprezu. Ukoliko osećate da vam se simptomi pogoršavaju, obavezno potražite pomoć lekara.

Šta da radite ako stanete na ježa?

Ubod morskog ježa se može desiti ako na kupanje idete bosi. Ako ste obavešteni ili već znate da se na plaži na kojoj se kupate nalaze ježevi, najbolje rešenje je da nosite plastične sandale za plivanje.

U slučaju da stanete na ježa, dobro je da znate kako da reagujete. Na mestu uboda prvo će se javiti bol. Bodlje, koje najčešće ostanu zabodene u stopalu, je najbolje da izvadi lekar. One su veoma krte i lomljive, pa stoga nepravilno izvlačenje može da prouzrokuje da one ostanu zalomljene u stopalu. U tom slučaju bi bila potrebna i hirurška pomoć.

Nakon vađenja bodlji, lekar bi trebalo da opere mesto uboda i da preporuči nanošenje antibiotks ekreme ili spreja.

#Meduza

#More

#morski jež

#opekotine