AKTUELNO

Jabukovo sirće koristimo u prevenciji bolesti, pomaže kod mršavljenja, izbeljuje zube, skida kamenac, uklanja neprijatne mirise... Ima više od 100 načina na koji ga možete koristiti, a možete ga napraviti i sami.

Sve što vam je potrebno su jabuke, posude u kojima će odstojati, kućni sokovnik i dobra volja. Za 15 - 20 litara vrlo kvalitetnog jabukovog sirćeta potrebno je oko 50 - 60 kilograma jabuka. Jabuke operite i ubacite u sokovnik. Pobrinite se da skinete sve trule delove ako ih ima, a koru ne morate skidati.

Ako nemate sokovnik i imate manju količinu jabuka, možete ih narendati. Rendane jabuke ili ostatke iz sokovnika ubacite u čistu posudu zajedno sa sokom i ostavite da odstoji dva, tri dana.

Posudu prekrijte gazom da ne ulaze nečistoće, a da ima dovoljno vazduha za vrenje. Imajte na umu da sirće mora da odstoji ponekad i do nekoliko meseci, pa koristite posude kojih se možete odreći na neko vreme.

Nakon što je odstajalo dva, tri dana, potrebno je procediti smesu kroz gazu tako da ostane samo sok, koji ćete opet ostaviti pokriven gazom u posudi. Tečnost će biti mutna, a vremenom će se stvoriti opna na vrhu.

Povremeno procedite tečnost kroz gazu da se ne "pokvari" i ponovno vratite u posudu i prekrijte gazom, a sok će se vremenom razbistriti. Svakako probajte i kada vam se ukus svidi, prespite sirće u čiste staklene flaše.

Ako dodate kvaščeve gljivice ili imate sirćetnu pečurku, to će svakako ubrzati proces vrenja. Bez toga, sirćetu će trebati malo više vremena, čak i do nekoliko meseci.

#Jabuka

#Sirće

'