AKTUELNO

Ljubiteljima slanine preporučujemo nekoliko specijaliteta u kojima se koristi ova namirnica: rolovana piletina, medaljoni sa sirom i francuski krompir.

Rolovana piletina

Potrebno je: 1 veće pileće belo meso, 10-15 tankih režnjeva dimljene slanine ili pančete, po kašika meda i senfa, sok od 1 limuna, čili u prahu

Uključite rernu da se greje na 250 stepeni, a za to vreme piletinu isecite na osam komada. Meso posolite, pobiberite i pospite sa malo čilija. Svaki komad umotajte u slaninu, pa ređajte na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje. U činiji dobro izmešajte sok od limuna, senf, med i papriku, pa time premažite sa svih strana pileće komade u slanini. Pecite dok meso ne porumeni.

Francuski krompir

Potrebno je: 1 kg krompira, glavica crnog luka, 4 kuvana jajeta, 1 sirovo jaje, slanina, 1 kisela pavlaka, so, biber, bosiljak

Krompir u ljusci skuvajte u jednoj posudi, jaja u drugoj. Kada su gotovi, oljuštite ih i nasecite na kolutove. Slaninu i luk isecite na manje komade.

Na dno posude za pečenje stavite malo ulja pa ređajte sastojke - luk, krompir, jaja, slaninu i tako sve dok ih ne potrošite. Završite krompirom, pa ga prelijte mešavinom umućenog jajeta i pavlake, u koju ste dodali sitno iseckani bosiljak, so i biber.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok krompir ne dobije hrskavu koricu.

#Recept

'