Prste da poližete!
Priprema:
1 kg pasulja tetovca
1,2 kg crnog luka
200 g šargarepe
100 g paštrnaka
100 g korena peršuna
1,5 dl ulja
5 g bibera u zrnu
10 g belog luka
10 g tucane paprike
1,5 dl kuvanog paradajza
15 g soli
10 g mlevenog bibera
Veza lista peršuna
3 paradajza
Priprema:
Pasulj sipajte u šerpu, prelijte toplom vodom i stavite na vatru da proključa. Zatim vodu odaspite, pasulj isperite, pa ga prelijte svežom vodom, dodajte biber u zrnu, kilogram crnog luka sečenog na rebarca, šargarepu, koren peršuna i paštrnaka, isečene na kolutove.
Kada pasulj bude skoro kuvan, sklonite šerpu s vatre. Dodajte u pasulj tucanu ljutu papričicu, promešajte i nalijte kuvanim paradajzom, začinite solju, biberom i seckanim peršunovim listom.
Na vrelom ulju ispržite 200 grama crnog luka isečenog na rebarca, pa kada omekša, dodajte iseckan beli luk, još malo propržite i zapržite pasulj. Vratite na vatru da proključa (pet minuta) i po potrebi doterajte ukus. Zatim pasulj preručite u zemljanu činiju, po njemu poređajte kolutove paradajza, pospite seckanim peršunovim lišćem i zapecite u već zagrejanoj rerni.
Prijatno!