AKTUELNO

S druge strane, često nam se jedu i makaroni sa sirom. A neretko razmišljamo i o tome da spojimo ove dve krajnosti i napravimo neodoljivo ukusan obrok, zar ne? Upravo iz tog razloga vam danas predstavljamo čuvene zapečene makarone sa karfiolom i sirom.

Odaćemo vam pritom i jednu tajnu: čak i ako niste ludi obožavaoci karfiola, jednako ukusan može da bude i brokoli umesto njega. Ukoliko ste raspoloženi za istinski vege bum, potražite na pijaci mlade tikvice i ukrasite dodatno obrok koji ćemo vas danas naučiti da pravite. 

Recept za 6 osoba

PEČENI KARFIOL: 1 glavica karfiola isečena na manje delove, 2 kašike maslinovog ulja, ekstra devičanskog, so i sveže mleveni biber

MAKARONI I SIR: 3 kašike putera, ½ crnog luka isečenog na sitnije komade, 2 čena belog luka, sitko iseckanog, 3 kašike brašna, 2 i po šolje mleka,1 kg makarona po izboru, 250 g čedar sira, ¼ kašike mlevenog muskatnog oraščića

PRELIV: ½ šolje hlebnih mrvica, ¼ šolje narendanog parmezana, 2 kašike putera, otopljenog

Priprema:

Zagrejati rernu na 250 stepeni. Na pleh staviti papir za pečenje. Ravnomerno rasporediti isečeni karfiol, zaliti isti maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti po želji. Peći oko 20 minuta. U većoj šerpi otopiti puter, na srednjoj vatri. Dodati sitno seckani crni i beli luk i ostaviti da se dinsta oko 5 minuta. Dodati potom brašno i mleko, konstantno mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Kada se dobije kremast sos skloniti sa vatre. Zagrejati veliki lonac posoljene vode. Dodati testeninu i kuvati oko 8 minuta. Procediti testeninu kada je kuvana. Pripremljenom sosu dodajte čedar sir i muskatni oraščić. U staklenu ili keramičku posudu za pečenje sipajte prvo makarone, potom karfiol i na kraju prelijte sosom. Preliv se sprema u posebnoj posudi tako što se pomešaju hlebne mrvice, parmezan i rastopljeni puter. Preliv se sipa u tankom sloju na jelo pre pečenja u rerni oko 30 min. Prijatno!

#Recept

#makarone

'