AKTUELNO

Višak kilograma znači dodatni teret za zglobove, srce i na kraju za krvne sudove. Što stanje predgojaznosti i gojaznosti duže traje telo sve više ispoljava simptome u vidu bolova i otežanog disanja i kretanja. Zato je neophodno da se telesna težina svede u granice normale. U suprotnom rizik da se pojavi neko kardiovaskularno, neurodegenerativno i metaboličko oboljenje postaje duplo veći.

Predlažemo jelovnik uz koji možete znatno da smanjite broj kilograma, a koji istovremeno prija srcu i krvnim sudovima.

Nutricionisti tvrde da se uz ovaj režim ishrane postižu dobri rezultati u smanjenju broja obolelih od kardiovaskularnih oboljenja upravo zbog činjenice da se jelovnik zasniva na namirnicama bogatim vlaknima, a siromašnim mastima, odnosno holesterolom, zasićenim i transmasnim kiselinama koje nalazimo u masnom mesu i mlečnim proizvodima, industrijskim prerađevinama, kao i prženoj hrani.

Bazirana je na unosu integralnih žitarica, mononezasićenih ulja (maslinovo i laneno ulje), barenog povrća i svežeg voća, pilećeg belog mesa i ribe. Preporučljivo je da uz ovu dijetu svakodnevno prepešačite najmanje pet hiljada koraka.

Dajemo vam dnevni plan jelovnika na osnovu koga možete da kreirate ishranu za celu sedmicu. Na primer, ukoliko niste ljubitelj belog pilećeg mesa, možete da ga zamenite ribom ili nekim drugim mesom. Ukoliko vam je morska riba skupa, može da je zameni porcija tunjevine ili sardine, ali ne svaki dan. Povrće, osim krompira, graška i pasulja, možete da jedete u većim količinama bilo bareno ili sveže. Lešnike povremeno zamenite orasima, bademima, pistaćima.

OBROCI

Doručak: manja integralna kifla, bareno jaje, šolja jogurta sa jedan odsto mlečne masti, jabuka

Prepodnevna užina: parče mladog nemasnog sira i parče integralnog hleba

Ručak: pečeno belo pileće meso, šolja kuvanog integralnog pirinča, zelena salata začinjena limunovim sokom i lanenim uljem

Popodnevna užina: šaka pečenog lešnika i šolja jogurta s probioticima

Večera: pastrmka ili orada na žaru, bareni brokoli i pola šolje pirinča

#Recept

'