AKTUELNO

Torshi seer je bliskoistočnai delikatesa koja se poslužuje kao predelo i savršena je na tanjiru s maslinama i finim sirom, uz čašu vina.

Iza egzotičnog naziva jela krije se ukiseljeni, aromatični beli luk koji lako možete napraviti kod kuće.

Prema tradicionalnim recepturama beli luk treba da stoji u sirćetu godinama (najmanje jednu, ali sedam je idealno) sve dok ne poprimi plavkastu zelenkastu ili smeđkastu boju.

Nakon stajanja u mešavini sirćeta, meda i začina, beli lik fermentira, postaje mekši, blaži i ukusniji i dobija voćnu notu. Srećom, ukusni dodatak jelima možete dobiti i u nešto kraćem vremenskom roku. Iako neće fermentirati, moći ćete uživati u njegovom ukusu.

Osim belog luka trebaće vam i balzamiko, vinsko sirće, med i so. 

Sastojci za torshi seer: 4 glavice belog luka, 1 šoljica balzamika, 1 šoljica vinskog sirćeta, 1/3 šoljice suvog grožđa, 2 kašičice meda, 2 kašičice soli, 2 grančice tamijana 

Priprema:

1. Stavite beli luk u sterilisanu teglu.

2. Zakuvajte obe vrste sirćeta, suvo grožđe, med, so i tamijan pa prelijte preko belog luka i poklopite.

3. Čuvajte na hladnom i mračnom mestu najmanje 6 nedelja pre posluživanja. 

#Beli luk

#Recept