AKTUELNO

Od gripa je u Hrvatskoj do sada umrlo devet osoba, a još se čekaju službeni rezultati o dva smrtna slučaja u Splitu, izjavio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Čapak i dodao da je Hrvatska po epidemiji gripa treća u Evropi sa oko 8.500 zaraženih.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da su od devet smrtnih slučajeva tri bila u Zagrebu, dva u Krapini, jedan u Splitu i jedan u Sisku, prenosi zagrebački sajt "24sata.hr".

- Što se tiče Evrope, najviše je obolellih u Velikoj Britaniji, a mi smo treći po intenzitetu - rekao je on.

Ministar zdravlja Milan Kujundžić rekao je da je epidemija gripa u Hrvatskoj došla do vrhunca i zamolio sve građane da se što manje kreću i izbegavaju zatvorene prostore sa puno ljudi.

- U Zagrebu je sada bio talas gde je povećan broj ljudi na respiratoru. Ne treba panično jurišati u bolnice, jer većina može da se leči kod kuće. Verujem da ćemo uskoro ući u mirniju fazu - rekao je Kujundžić.

Direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da je broj bolesnika povećan u poslednje dve nedelje, kao i da je velika popunjenost bolnica i obolele dece.

- Situacija je ozbiljna. Nema razloga za paniku, ali ima za ozbiljnim postupanjem - rekla je Markotićeva.

#Evropa

#Grip

#Hrvatska

'