AKTUELNO

Lideri SNSD, SDA i HDž u BiH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović ni u sredu nisu postigli saglasnost o formiranju Saveta ministara BiH, a Dodik kaže da vlast na nivou države BiH treba formirati bez ikakvih uslovljavanja.

Gostujući u emisiji Telering RTRS-a, Dodik je istakao da je lider SDA Bakir Izetbegović tek nakon sastanka sa delegacijom te stranke počeo da uslovljava.

- Pošto SDA ne želi da odustane od uslovljavanja, zato smo do ovoga i došli. Ja sam danas napustio sastanak. Neću da sedim tamo i gubim vreme. Prvo smo imali duži sastanak Čović, Izetbegović i ja i dogovorili jedno. Onda je Izetbegović tražio da ode do svoje delegacije i vratio se sa drugim pristupom koji smo opet morali da rešavamo. Ne u smislu raspodele, koju smo na neku način postigli, nego sa stanovništva uslovljavanja, tražeći da Hrvati prećutno dozovole da ministrka odbrane Marina Pendeš kao pošalje usaglašeni MAP u Brisel i da je to kao uslov za formiranje vlasti - objasnio je Dodik.

Ističe da to nije bio uslov kada su na početku zajedno razgovarali trojica lidera stranaka.

- Izetbegović je govorio tada da on hoće Ministarstvo odbrane. Ja pretpostavljam zašto on to hoće. Rekao sam da ja s tim nemam ni jedan problem. Ali, ako neko misli ovde u BiH da sam donosi odluke i da kaže da Bošnjak dolazi na mesto ministra odbrane i da će on bez saglasnosti svojih zamjenika doneti takvu odluku o NATO-u, onda samo može da napravi krizu - kazao je Dodik.

On je pojasnio da ni jedan ministar na nivou BiH ne može donositi odluke bez svojih zamenika koji imaju ista ovlašćenja kao i ministar.

- Takve odluke ministar ne može doneti ni bez odluke Saveta ministara, a na kraju krajeva ni bez saglasnosti Predsedništva BiH, koje i vodi spoljnu i odbrambenu politiku. To vam je isto da ja sad odem i potpišem sporazum o pridruživanju sa Srbijom. Prema tome, ako neko hoće da pravi problem u ovoj zemlji, neka ga pravi. Kada bi neko to uradio i predao MAP, onda bi uveo novu praksu, onda bi to značilo ovo što sam rekao da i ja imam pravo da samostalno radim slične stvari - rekao je.

Dodik je naglasio da bez saglasnosti Republike Srpske niko ne može da odnese MAP u Brisel, ni sada, ni u budućnosti.

#BiH

#Milorad Dodik

'