AKTUELNO

Papa Franja stigao je danas u jednodnevnu posetu Severnoj Makedoniji.

Na Međunarodnom aerodromu u Skoplju dočekali su ga predsednik i premijer Đorđe Ivanov i Zoran Zaev, kao i delegacija u kojoj su bili ministri i gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov, prenosi MIA.

Foto: Tanjug

Kako se navodi, on je sleteo oko 9 sati, a dočekan je tradicionalno uz hleb i so.

U širem centru grada pojačane su mere bezbednosti, uključujući kontrole duž rute kojom će proći papa, šahtovi su već zavareni a saobraćaj će biti zatvoren ili preusmeravan.

Očekuje se da će papina poseta i misa koju će služiti na glavnom skopskom trgu privući hiljade gostiju iz zemlje i regiona.

U Skoplju će se sastati sa državnim vrhom, predstavnicima civilnog društva i diplomatskim korom. Za današnju posetu pape Franje Severnoj Makedoniji, u Skoplju je pripremljena jedinstvena liturgijska haljina.

Foto: Tanjug

Specijalna haljina je poklon bračnog para Dragana Georgievskog i Marije Georgievske-Ristovske, a napravljena je od 100 posto vune prevučene zlatnim nitima. Haljina na sebi ima makedonske nacionalne i hrišćanske motive.

Inače, ovu prvu posetu pape Franje Severnoj Makedoniji pratiće više od 300 novinarskih ekipa - oko 250 lokalnih i više od 100 stranih medija.

Severna Makedonija je 42. zemlja koju papa posećuje od kako je 2013. ustoličen za poglavara Rimokatoličke crkve.

Očekuje se da će papu Franju na skopskom trgu Makedonija, dočekati više od 15.000 građana iz Severne Makedonije i susednih država.

#Papa Franja

#Poseta

#Skoplje

'