AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta prisustvovao je 11. Janjskom višeboju koji je održan u Strojicama u Republici Srpskoj, gde je ukazao na zanačaj jačanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda.

Janjski višeboj je tradicionalna sportsko-zabavna i etno-turistička manifestacija koja je poznata po tome što okuplja veliki broj meštana, ali i Janjana rasutih širom sveta.

Višeboj je održan prethodnog vikenda a jedan od trofeja uručio je i Linta. Učesnici su se takmičili u bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i nadvlačenje konopca, košenju trave, šahu, razvijanju janjske pite, spravljanju čuvenog sira gužvaša, a izabrana je i najlepša janjska nošnja.

Linta je tom prilikom naglasio da jedan od najvažnijih ciljeva Srbije i Srpske treba da bude jačanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda bez obzira na postojeće granice.

To, između ostalog, znači da čuvamo srpski jezik i ćirilicu, da se okupljamo oko Srpske pravoslavne crkve, da njegujemo kulturu sećanja na naše stradale sunarodnike u 20 veku, rekao je on.

#Miodrag Linta

'