AKTUELNO

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi u trodnevnoj poseti Izraelu, u razgovoru s predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom osvrnula se na pitanje migranata i kazala da je BiH nestabilna zemlja koju sada kontroliše militantni islam, preneo je Džeruzalem post.

Hrvatska predsednica je navela da migranati ne žele da ostanu u Hrvatskoj već da pređu u Nemačku. Iako oni mahom tvrde da su sirijske izbeglice, većina ih je iz Afrike ili Pakistana i nastoje da se probiju preko granice sa BiH, za koju je Kitarović navela da je veoma nestabilna i da su je u izvesnim aspektima preuzeli ljudi koji imaju veze sa Iranom i terorističkim organizacijama, piše Džeruzalem post.

Ona je kazala, kako navodi izraelski list, da BiH sada kontroliše militantni islam, koji je dominantan u određivanju agende. Jedna od glavnih tema tokom sastanka Grabar Kitarović i Revlina, bile su komemoracije Holokausta, edukacija i restitucija vezane za Holokaust.

Grabar-Kitarović je pružila uveravanja Rivlinu da Hrvatska ne pokušava da negira svoju prošlost, prenosi Džeruzalem post.

Hrvatska predsednica je u privatnom delu sastanka zatražila Rivlinovu pomoć u rešavanju spora hrvatske vlade i zagrebačke opštine sa Svetskim jevrejskim kongresom i jevrejskom zajednicom u Hrvatskoj.

Hrvatska vlada je predložila osnivanje spomenika za žrtve Holokausta, a projekat je preuzela zagrebačka opština, ali određeni delovi jevrejske zajednice smatraju da opština nastoji da ulepša hrvatsku fašističku prošlost, navodi izraelski list.

Grabar-Kitarović je pružila uveravanja Rivlinu da to nije slučaj i da Hrvatska ne pokušava da negira svoju prošlost.

Zagrebačka opština je čak ponudila da izgradi drugi spomenik u skladu sa željama jevrejske zajednice, ali ni ta ponuda nije pomogla da se okonča spor.

#Bosna i Hercegovina

#Kolinda Grabar Kitarović

'