AKTUELNO

Evropski sud za ljudska prava objavio presudu kojom je utvrdio da su neodgovarajući uslovi smeštaja zatvorenika u zagrebačkom zatvoru dostigli nivo ponižavanja.

Sud u Strazburu je zaključio da je podnosilac zahteva Dušan Ulemek u određenim razdobljima izdržavanja kazne na raspolaganju imao manje od tri "kvadrata" ličnog prostora.

Podsetili su i da su zabrinutost o uslovima smeštaja u zatvoru u Zagrebu u svojim izveštajima izrazili hrvatski Ustavni sud, ali i javni pravobranilac i Evropski odbor za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Za utvrđenu povredu sud je podnosiocu dosudio iznos od hiljadu evra na ime neimovinske štete kao i 2.890 evra za troškove postupka.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko nijedna od strana u postupku u roku od tri meseca od dana objave presude ne podnese zahtev za njenim preispitivanjem pred Velikim većem.

Ulemekova avokatkinja Lidija Horvat kazala je da je presuda od velike važnosti jer samo njena kancelarija pred domaćim sudovima zbog uslova u zatvorima ima dvestotinak tužbi. Tužbe su, dodaje, osim toga podneli i brojni drugi advokati, ali i zatvorenici individualno.

Horvatova podseća da je hrvatski Ustavni sud još u odluci iz marta 2009. naložio Vladi da u primerenom roku, ne dužem od pet godina, prilagodi kapacitete zatvora u Zagrebu potrebama smeštaja osoba lišenih slobode, ali da do današnjeg dana, ni nakon punih 10 godina, po navedenoj odluci nije postupljeno.

#Hrvatska

#Sud

'