AKTUELNO

U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću, danas će biti održan veliki crkveno-narodni sabor, na kome će biti izložene i mošti tog sveca i odakle će biti upućena poruka protiv usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti, koji je predlozila crnogorska vlada.

Sabor organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija zahumsko-hercegovačka, nakon što je u parlamentarnu proceduru stavljen Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji će se na dnevnom redu naći 24. decembra.

Uprkos protivljenju Srpske pravoslavne crkve i stavovima Evropske unije, pape Franje, koji su upozorili da to pitanje treba urediti na inkluzivan način, u skladu s međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, i preporukama Venecijanske komisije, premijer Duško Marković je na poslednjem "premijerskm satu" rekao da se to neće dogoditi.

Predlogom zakona je propisano da će svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene samostalnosti 1918. godine ulaskom u novu državu, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni nacsin prešli u svojinu neke verske zajednice, preći u državno vlasništvo.

Iz Mitropolije crngorsko-primorske SPC poručeno je da crkveni sabor, na kojem će biti izraženo protivljenje predloženom zakonskom aktu, nije mesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole, već da je to mesto samo za crkvene barjake i litije i molitvu i reči uzdanja u Boga, koje će, kako se ističe, najbolje pokazati odlučnost da svetinje budu odbranjene u miru i bratskoj ljubavi.

Crkva je ranije pozvala vernike da ne nasedaju na provokacije, a direktor Uprave policije Veselin Veljović je saopštio da će crkveno-narodni sabor obezbeđivati sve raspoložive policijske snage.

#Nikšić

#Sabor

#Sveti Vasilije Ostroški

'