AKTUELNO

U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena birališta na današnjim predsedničkim izborima, na kojima je skoro 3,9 miliona birača odlučivalo o tome ko će u narednih pet godina biti predsednik države.

Na izborima je učestvovalo 11 kandidata, a prema poslednjim anketama, najveću podršku imali su aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši premijer Zoran Milanović i pevač Miroslav Škoro.

Prvi rezultati očekuju se oko 20 časova.

Predsednik je izabran kada osvoji većinu glasova svih birača koji su izašli na izbore. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. januara 2020. godine.

Izazne ankete: Milanović 29,58 odsto, Kitarović 26, Škoro 24,1

Na predsedničkim izborima u Hrvatskoj kandidat SDP Zoran Milanović osvojio je 29,58 odsto glasova, dok je na drugom mestu aktuelna predsednica i kandidat HDž Kolinda Grabar Kitarović sa 26 procenata, pokauju prve izlazne anketa koje je objavila hrvatska televizija RTL. Teći je nezavisni kandidat Miroslav Škoro sa 24,1 procenata glasova, a sledi nezavisni kandidat Mislav Kolakušić s 5,8 odsto glasova.

Današnje predsedničke izbore, sedme od kako je Hrvatska stekla samostalnost, prati rekordnih 24.270 posmatrača.

Osim u Hrvatskoj, glasa se u još 47 država, a zbog vremenske razlike, dijaspora je u nekima od njih počela da glasa sinoć.

#Hrvatska

#Izbori

#Predsednički izbori

'