AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kaže da zvanični dokumenti britanskog Ministarstva odbrane iz jula 1995. godine demantuju "brutalnu izmišljotinu da se Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima".

Prema tim dokumentima, navodi Linta u izjavi koju je dostavio medijima, napad jedne od jedinica Vojske Republike Srpske na Srebrenicu bio je izazvan stalnim višegodišnjim napadima tzv. Armije BiH na srpske civile i linije snabđevanja.

"Tokom navedenih napada 1992.-1995. godine izvršeni su svirepi zočini u srednjem Podrinju za koje niko nije osuđen. Pored toga, dokumenti potvrđuju očiglednu istinu da su presude Haškog tribunala kojima su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i još jedan broj Srba osuđeni za genocid političke i da nisu zasnovane na dokazima i činjenicama već na lažnim izjavama jednog broja svedoka", navodi Linta.

Dodaje da početak otvaranja arhiva Vlade Velike Britanije pokazuje da rukovodstvo RS 1995. nije imalo plan da osvoji enklavu Srebrenica, a kamoli da izvrši masovni zločin nad Bošnjacima.

Linta navodi i da je potrebno pokrenuti snažnu međunarodnu akciju za utvđivanje prave i pune istine o uzrocima ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, posebno uključujući događaje u Srebrenici 1992.-1995. godine i tražiti da se ustanovi novi međunarodni mehanizam koji bi preispitao sve izrečene presude u vezi Srebrenice.

"Brutalna je laž, koja i dalje dominira u zapadnim zemljama, da su Srbi tobože glavni krivci za krvave sukobe krajem 20 veka na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da su Srbi agresori i zločinci a da su Hrvati, Bošnjaci i Albanci žrtve koji su tobože vodili oslobodilačke ratove", kaže Linta.

Zaključuje da treba otvoreno i argumentovano govoriti o tome da glavnu odgovornost za rat u BiH snosi "zločinački režim Alije Izetbegovića koji je odbio strateški dogovor sa srpskim narodom i odlučio da žrtvuje mir za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu".

#Miodrag Linta

'