AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao štetnu i licemernu izjavu Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je proslavu Dana Republike Srpske, 9. januara, ocenio kao neustavnu i kao nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

U saopštenju za javnost, Linta je ukazao da "brojne činjenice pokazuju da je Ustavni sud BiH, pre svega, politički sud koji radi na ispunjavanju programa bošnjačkih stranaka i Visokog predstavnika s ciljem neustavne centralizacije Bosne i Hercegovine, a time i direktnom kršenju Dejtonskog sporazuma".

On je podsetio da taj sud BiH ima devet sudija i naveo da ključne odluke donosi zajedničkim glasanjem troje stranih sudija i dvoje sudija iz reda bošnjačkog naroda koji preglasavaju srpske i hrvatske sudije u ključnim predmetima.

- Tvrdnja Valentina Incka da obeležavanje Dana RS vređa i zastrašuje druge građane, misleći na Bošnjake i Hrvate, jeste sramotna i bezočna laž i jedan u nizu dokaza njegovog pristrasnog i štetnog đelovanja u BiH - istakao je Linta.

On je dodao da nije tačna ni izjava Incka da bosansko-hercegovački entiteti države, jer, kako je ocenio, prema izvornom Dejtonskom sporazumu Bosna i Hercegovina je državna zajednica koja se u suštini sastoji od dve države - Republike Srpske i Federacije BiH.

Linta je naveio i da Ustavni sud BiH mora biti reformisan tako da budu ukinuta mesta za strane sudije, jer je, kako je ocenio, "skandalozna činjenica da lica koja su strani državljani više od 20 godina obavljaju sudijsku funkciju u najvišem sudu jedne države, kao i da ih imenuje strani sud, tj. Evropski sud za ljudska prava, bez saglasnosti nadležnih institucija Bosne i Hecregovine.

#Miodrag Linta

'