AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je danas da srpski učenici u Hrvatskoj nemaju udžbenike na srpskom jeziku i ćirilici zbog šovinističke i revizionističke politike Vlade Andreja Plenkovića.

"Srpski učenici prvog, petog i sedmog razreda osnovnih škola u Hrvatskoj nemaju udžbenike na materinjem od početka školske godine sa licemjernim i providnim obrazloženjem da se kasni sa prevodom sa hrvatskog na srpski jezik, a zatim i zbog tobožnje procedure provere udžbenika", naveo je Linta u izjavi za javnost.

U pitanju je, smatra on, još jedan u nizu dokaza da je Hrvatska država mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, srpskom jeziku, ćirilici i svemu drugom što je srpsko.

"Dobro je poznato da Hrvatska više 17 godina brutalno krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je Hrvatski sabor usvojio krajem 2002. godine kao jedan od uslova za početak pregovora sa EU. Prema pomenutom, Srbi imaju pravo pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice a u praksi navedena odredba je mrtvo slovo na papiru", ukazao je Linta.

Linta je pozvao Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da insistira kod Ministarstva obrazovanja Hrvatske da se u što kraćem roku reši problem udžbenika za srpske učenike.

"U slučaju da Hrvatska to ne učini, Srbija treba da upozna međunarodne organizacije, prije svega, Evropsku uniju, sa brutalnim kršenjem prava srpske zajednice s krajnjim ciljem njihove asimilacije ili iseljavanja", naveo je Linta.

Prema njegovim recima, preostali Srbi u Hrvatskoj su građani trećeg reda koji se konstantno smatraju remetilačkim faktorom i dežurnim krivcem za sve loše i protiv njih se nekažnjeno ispoljava mržnja i netreljivost.

"Vrhunski je cinizam da Hrvatska traži od Srbije da ispuni brojne uslove u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a sistematski sama krši evropske vrijednosti kao što su ljudska prava i prava manjina, vladavina prava, antifašizam i brojne druge", zaključio je Linta.

#Miodrag Linta

'