AKTUELNO

Zoran Milanović položio je danas zakletvu na Pantovčaku i tako postao peti predsednik Hrvatske i treći, koji dolazi iz Socijaldemokratske partije, stranke levog centra.

Hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino" je otpevala pevačica Josipa Lisac, a nakon toga je minutom ćutanja odata pošta svima koji su dali život za nezavisnu Hrvatsku.

Milanović je najpre izrekao tekst zakletve koja glasi:"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsednika Republike Hrvatske obavljati savesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.Kao hrvatski državni poglavar:držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdeti nad urednim i pravednim delovanjem svih tela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao".

Foto: Tanjug Video

Potpisivanjem zakletve Milanović je postao predsednik Hrvatske i na tu dužnost će stupiti sutra nakon što bude obavljena primopredaja posla od bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

U obraćanju prisutnima Milanović je poručio da ne namerava da bude korektivni faktor, nego konstruktivni."Biću predan, transparentan, dosledan. U spoljnoj politici ću se fokusirati na tačke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet..", naveo je Milanović.

Milanović malo zaobišao Protokol pri polaganju Zakletve

Novi hrvatski predsednik Zoran Milanović malo je "zaobišao" Protokol prilikom polaganja Zakletve, a predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović tim povodom kaže da je za taj sud najvažnije da se drži onoga na šta se zakleo. Milanović je, naime, nakon što je najavljeno svečano polaganje Zakletve odmah počeo da čita tekst, a trebalo je da sačeka da tekst Zakletve ponavlja nakon što ga najpre izgovori predsednik Ustavnog suda. U trenutku kada je predsednik Ustavnog suda Šeparović krenuo prema Milanoviću kako bi pročitao tekst Zakletve, Milanović je već počeo da čita na šta je predsednik Ustavnog suda zastao i samo se nasmešio. Šeparović je objasnio da je prema Protokolu najpre trebalo da kaže da je vlada raspisala izbore, kad su održani, koji su rezultati izbora i onda tek da pozove predsednika da potpiše Zakletvu. "Međutim, on (Milanović) je sam izrekao tekst Zakletve, što je bilo i dogovoreno, i ja ne vidim tu neki poseban problem. Bitno da je sve u skladu s Ustavom i zakonom", rekao je Šeparović i dodao da je za Ustavni sud najvažnije da se novi predsednik pridržava onoga što je izrekao.

Rekao je da će u spoljnoj političi fokusirati na one tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet.

Foto: Tanjug Video

"Nema dileme da takvih tačaka ima neuporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od suseda i od svijeta, čak i kad su posredi države s kojima imamo najviše nerešenih pitanja", naveo je.

Milanović je unapred zamolio za "zrno" razumevanja za, kako je rekao, sve njegove buduće greške. Te greške, dodao je, nisu namerne, neće biti namerne, niti su, kako je kazao, ikada bile.

"Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima", kazao je, i dodao:

Foto: Tanjug Video

"Svakako dana boriću se da se protiv prakse kojom se nekome osporava patriotizam. To je kritična privrženost i negacija isključivosti, nastojanje na afiramiciji vrednosti koje naše društvo čine bojima i sadržanijima. Patriotizam podrazumeva i zahvalnost svima onima koji su dali život u Domovinskom ratu, ali i onima koji su ga dali u prethodnom ratu, u borbi za antifašizam.

Za Hrvatsku je rekao da je dovoljno imućna i iskusna da može svima da obezbedi obrazovanje.

"Naša budućnost zavisi od toga kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi", rekao je hrvatski predsednik.

Foto: Tanjug Video

Zahvalio je svojim prethodnicima i tom prilikom pomenuo i Franju Tuđmana, uz napomenu da ga nije poznavao. Ratovi su, kazao je Milanović, gotovi i obaveza i odgovornost Hrvatske je da se ni jedan građanin te države ne oseća ustrašenim, diskriminisanim ili isključenim

"Kad kažem drugačija, mislim i - slabija, malobrojnija i to prema više kriterijuma: rodnom, nacionalnom, socijalnom, verskom, seksualnom, radnom, starosnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama", poručio je.

Foto: Tanjug Video

Za naučnu zajednicu, sudstvo i medije, Milanović je rekao da moraju neprestano da rade na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima.

Milanović smatra da su zaštita i promocija nezavisnog sudstva, medija i nauke najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsednika Republike za stabilnost državne vlasti.

Foto: Tanjug Video

"Naša Republika treba svakog čoveka i svaki čovek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mesto, da dostojanstveno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući", kazao je Milanović koji je govor završio sa "Živela Republika Hrvatska".

Inače, Milanović je na ceremoniju inauguracije došao sa suprugom, a prisutni su bili i njegovi sinovi.

#Hrvatska

#Inauguracija

#Zoran Milanović

'