AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao sramnu i licemernu Rezoluciju Grada Sarajeva o navodnom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici tobože multietničkom Sarajevu, i kao provokativno poistovećivanje časne borbe saveznika protiv fašizma u Drugom svetskom ratu sa borbom Armije BiH u građanskom ratu u BiH.

"Brojne činjenice pokazuju da Sarajevo nije nikakav simbol slobode i suživota različitih nacija i vera već grad iz koga je proterano preko 150.000 Srba, grad u kome je postojalo 125 logora za Srbe u kojima su strahovito i svirepo mučeni i ubijani; grad u kome je ubijeno hiljade Srba, grad u kome se otima i uzurpira srpska imovina, grad u kome se slave ratni zločinci iz tzv. Armije BiH, a srpske žrtve prešućuju, umanjuju i negiraju, grad u kome ustanove i ulice nose imena istaknutih sledbenika i funkcionera genocidne i nacističke NDH, grad u kome se sistematski krše ustavna, nacionalna i ljudska prava preostalih Srba koji se građani trećeg reda i diskriminisani na svakom koraku", naveo je Linta u saopštenju za javnost.

On je istakao da Grad Sarajevo pomenutom Rezolucijom skandalozno poziva nadležne institucije u BiH da "donesu propise kojim će se zabraniti javno negiranje nepostojećeg genocida u Srebrenici".

"Jasno je da je navedena Rezolucija u svojoj suštini ratnohuškačka i da predstavlja kontinuitet širenja besne mržnje prema srpskom narodu, Republici Srpskoj i Srbiji. Odbornici Grada Sarajeva dobro znaju da je priča o tobožnjem genocidu u Srebrenici veliki lažni mit koji nema veze sa istinom o događajima iz 1995. godine i koji je u funkciji izgradnje nacionalnog identiteta i homogenizacije bošnjačkog naroda na antisrpskoj osnovi", naveo je Linta.

On je ocenio da nije moguće govoriti o pomirenju i uspostavi poverenja između srpskog i bošnjačkog naroda dok god zvanične institucije u Sarajavu i vodeće bošnjačke stranke zastupaju lažne i besmislene teze o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici, dok se slave ratni zločinci i dok se osporava Dan Republike Srpske i ona naziva genocidnom i zločinačkom tvorevinom s ciljem da se ukine i stvori unitarna BiH.

#Miodrag Linta