AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije je osudio, kako je naveo, skandalozne odluke nadležnog kantonalnog i federalnog ministarstva da izdaju dozvole na osnovu kojih je uvezen tekstilni otpad iz Italije i istovaren na području srpskih opština Drvar i Bosansko Grahovo.

"Očigledno je da su navedene skandalozne odluke uperene protiv srpskih povratnika u Drvaru i Bosanskom Grahovu s ciljem da im se pošalje jasna poruka da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele sa svog viševekovnog područja", istakao je u saopštenju Linta. 

On je ocenio da zato ne predstavlja iznenađenje da je ministar građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona Hikmet Hodžić izdao dozvolu za upravljanje otpadom na području navedene dve srpske opštine, a ne na području hrvatskih opština Livno i Tomislavgrad, odnosno bivšeg Duvna.

"Takođe, ne predstavlja iznenađenje da je ministarka turizma i ekologije Vlade Federacije BiH Edita Đapo izdala dozvolu za uvoz otpada na području Drvara i Bosanskog Grahova jer je jasno da je reč o smišljenom činu sa antisrpskom pozadinom", smatra Linta. 

"Srbi u Drvaru i Bosanskom Grahovu su opravdano uznemireni u uplašeni i zbog toga svoje nezadovoljstvo izražavaju na mirnim protestima jer dobro znaju da je reč o otpadu koji je stigao iz Italije koja je najviše bila pogođena virusom korona", ukazao je Linta.

Federalno ministarstvo ekologije i turizma saopštilo je 2. jula da je, u skladu sa svojim nadležnostima, izdalo dozvolu za uvoz, kako se navodi, neopasnog otpada, nakon informacije da je kompanija Krom reciklaža d.o.o. Drvar odložila otpad u krugu bivše firme "Borac" u Bosanskom Grahovu.

"Operater Krom reciklaža d.o.o. Drvar bio je obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana, odnosno proizvedena sirovina ili gotov proizvod koji će biti plasiran na domaće ili inostrano tržište", navedeno je u saopštenju.

#Bosansko Grahovo

#Drvar

#Miodrag Linta

#otpad