AKTUELNO

U Hrvatskoj su u 7.00 sati otvorena biračka mesta na 10. parlamentarnim izborima od sticanja samostalnosti, na kojima učestvuju 192 liste sa 2.700 kandidata.

Pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima 3,86 miliona birača, koji će u Hrvatskoj i inostranstvu glasati na oko 7.000 biračkih mesta. Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prve nezvanične rezltate Državno izborno poverenistvo (DiP) će početi da objavljuje od 21 sat.

Hrvatski parlament ima 151 poslanika, a glavna borba za mandate će se voditi između lista sada vladajućeg HDZ-a premijera Andreja Plankovića i SDP-a koji predvodi Davor Bernardić, dok u anketama treće mesto zauzima Domovinski pokret Miroslava Škore.

Foto: Tanjug AP/ADMIR BULJUBASIC

Srpska manjina ima zagarantovana tri poslanička mandata, a kandidati su iz SDS S i DSS. U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata.

Foto: Tanjug AP/ADMIR BULJUBASIC/

 U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika. Na izbornim listama su 41 odsto žene, a prosečna starost kandidata je 48,6 godina. 

Foto: Tanjug AP/ADMIR BULJUBASIC/

Izbore će pratiti gotovo 8.700 posmatrača, a na sprovođenju izbora biće angažovano oko 75.000 ljudi.

#Hrvatska

#Izbori