AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je danas da za stradanje više od 3.500 Srba u Podrinju pre 28 godina još uvek niko nije odgovarao i pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da pokrene istrage i podigne optužnice protiv nalogodavaca i izvršilaca tih zločina.

Linta je u saopštenju za medije naveo da su muslimanske snage počev od aprila 1992. godine izvršile desetine napada na srpska sela na području opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Milići i Vlasenica, a često na praznike kao što su Božić, pravoslavna Nova godina, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan i Nikoljdan. 

Kako je ocenio, brojne činjenice potvrđuju da su muslimanske snage imale za cilj realizaciju plana entičkog čišćenja srpskog naroda iz Podrinja koji je, navodi Linta, osmišljen u Sarajevu. 

Linta smatra da Srbi ne mogu da očekuju pravdu od pravosuđa BiH jer je, kako je primetio, prošlo 25 godina od završetka rata, a da nijedan od ''velikih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljencima nije procesuiran''. 

Kako kaže, Tužilaštvo i Sud BiH nisu nezavisne i profesionalne, već etnički motivisane institucije čiji je cilj da, ocenjuje Linta, selektivnim sudskim procesima opravdaju ''lažnu i besmislenu tezu'' da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na BiH, da a Muslimani, odnosno Bošnjaci, bili žrtve srpske agresije. 

- Nije moguće graditi poverenje između Srba i Bošnjaka ako se govori da je jedna strana izvršila zločine i nepostojeći genocid u Srebrenici, ako se ne kažnjavaju zločinci iz oba naroda, ako se jednako ne poštuju srpske i bošnjačke žrtve i ako se insistira na lažnom mitu o agresiji na BiH - zaključio je Linta.

#Miodrag Linta

#Podrinje

#Srbi

#zločini