AKTUELNO

U Severnoj Makedoniji danas će biti održani 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje.

U biračkom spisku je 1.814.263 građana sa pravom glasa, upisana su i lica koja će 15. jula napuniti 18 godina, a na izborima učestvuje 1.578 kandidati iz 15 koalicija i partija. 

Glavna borba očekuje se između dve vodeće stranke - SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najveća partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera Biračka mesta će biti otvorena od sedam ujutru do 21 sat, a u zemlji je danas neradni dan.

Foto: Tanjug AP/ADMIR BULJUBASIC

 U ponedeljak i juče u Severnoj Makedoniji su glasali lica zaražena virusom Kovid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesna lica, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru. 

Zbog pandemije, Državna izborna komisija u toj zemlji je napravila posebnu proceduru za glasanje za građane koje su zaražene ili su u samoizolaciji. Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasanje. 

Prvi izbori za poslanike u makedonskom Sobranju održani su u novembru 1990. godine, dok su poslednji održani 2016. godine. Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je sprovedeno šest izbora za predsednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Prvobitno izbori je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa Kovid-19 odloženi za 15. jul. Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao deo makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana pre izbora se bira tehnička vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

 Zbog pandemije virusa Kovid-19 i vanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.

#Glasanje

#Izbori

#Makedonija