AKTUELNO

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je danas optužnicu protiv šestorice mladića koji su u junu istakli transparent sa pozivom na silovanje srpskih žena i dece.

Optužnica tereti jednog 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka, saopštilo je Državno tužilaštvo (DORH), prenosi portal index.hr.

Oni se terete da su se 11. juna oko 21 sat sastali sa više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvooptuženi napravio transparent koji "podstiče nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u RH". Na transparentu je, inače, u poslednjoj reči bilo stilizovano slovo "U".

Optužnica navodi da su šestorica optuženih, zajedno s drugim nepoznatim osobama, "motivisani netrpeljivošću prema pripadnicima druge nacionalne manjine i u nameri da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prezir prema osobama druge nacionalnosti", uz zapaljene baklje, istakli transparent . Tom prilikom su i glasno uzvikivali reči koje pozivaju na nasilje i mržnju.

Državno tužilaštvo je predložilo da šestorici opstuženih bude produžen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, a koji im je ranije određen rešenjem istražnog sudije.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, optuženi su u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu istakli transparent sa pozivom na silovanje srpskih žena i dece, uz isticanje slova "U". Fotografiju transparenta na društvenim mrežama objavilo je Srpsko narodno vijeće

#FC Dinamo Zagreb

#Navijači

#Srbija

#Sud

#uvreda