AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta podsetio je da je srpski narod pre 79 godina u mestu Srb u Lici podigao ustanak protiv Nezavisne Države Hrvatske, dodajući da je velika većina hrvatskog naroda učestovala u oružanim snagama NDH, ali i da se sada u Hrvatskoj promoviše da su Hrvati najmasovnije od svih naroda bivše Jugoslavije učestovali u antifašističkoj borbi.

U Srbu je 27. jula 1941. godine počeo oružani i organizovani otpor ustaškom režimu nakon mnogobrojnih i masovnih zločina koji su počinjeni nad Srbima.

U pitanju je bila natčovečanska borba krajiških Srba za goli život i slobodu jer im pretilo potpuno fizičko uništenje...naveo je Linta. Dodaje, međutim, da "velika većina Hrvata smatra da Srbi u Srbu nisu vodili antifašističku borbu već da je u pitanju četnički ustanak odnosno ustanak srpskih fašista čiji je cilj bio rušenje NDH, ubijanje i etničko čišćenje hrvatskih civila i stvaranje Velike Srbije". 

Mnogi u Hrvatskoj smatraju da je mesto Srb središte antihrvatske politike i da je proslava Dana ustanka kao antifašističke borbe uvreda za hrvatski narod, navodi Linta i dodaje da "sve značajnije hrvatske stranke zastupaju ustašku tezu da je ustanak u Srbu ustvari srpski ustanak četnika i srpskih partizana protiv Hrvata i uvod u progon i pokolj hrvatskog stanovništva.

Linta napominje i da se sada promoviše kako su Hrvati najmasovnije od svih naroda bivše Jugoslavije učestovali u antifašističkoj borbi, dok je, tvrdi Linta, dobro poznato da je velika većina hrvatskog naroda učestovala u oružanim snagama NDH i da su Hrvati u značajnijem broju počeli da stupaju u partizane tek 1944. godine kada je već bio poznat ishod Drugog svetskog rata.

#Miodrag Linta