AKTUELNO

Sajber kriminalci su tokom 2020. oštetili građane Crne Gore za 75.000 evra, a u proteklih pet godina za 1,8 miliona evra.

U policiji kažu da je u prethodnom periodu podneta 21 krivična prijava protiv 26 osumnjičenih za visokotehnološki kriminal, te navode da sajber kriminalcima nekada nije lako ući u trag, jer neretko deluju sa teritorije neke druge države.

Službenici Uprave policije su u periodu od 2015. do 2020. godine, u okviru istraživanja "Galaktiko", koje obuhvata krivična dela iz oblasti računarskih prevara i prevara, obrađivali više od 120 predmeta pri čemu je direktna materijalna šteta po crnogorske građane iznosila 1,8 miliona evra.

Za štete koje su sprečene, odnosno, prevare koje su prepoznate u samom startu, povraćeni novac iznosi više od 6,8 miliona evra, kažu u Upavi policije, a prenose crnogorski portali.

Iz policije upozoravaju, da ukoliko na lični mejl građanin dobije mejlove od nepoznatih izvora, najbolje je da ih ne otvara, da dobro obrati pažnju pri internet trgovini i proveri takve sajtove, te da posredstvom društvenih mreža i interneta ne otkriva svoje lične podatke, fotografije, kao ni brojeve kreditnih kartica.

#Crna Gora

#sajber kriminal