AKTUELNO

Obeležavanje 25. godišnjice vojno-policijske operacije "Oluja" u Kninu održano je danas uz "kontrolisan" pristup, kako bi se izbegao dolazak dela nepoželjnih bivših boraca HOS-a, koji nisu želeli da se odreknu ustaških obeležja i parola.

Glavna ulica u Kninu, koja vodi ka trgu na kojem se održava svečanost, bila je sa obe strane obezbeđena policijskim korodnom i u nju su mogli ući samo akreditovani novinari, zvaničnici, kao i prijavljeni građani.

Što se građana tiče, oni su na ulazu dobijali zelene majice sa "neutralnim" natpisom "25. godina 'Oluje'", a naloženo im je da ih obuku. Time su vlasti želele da izbegnu ustaške simbole na svečanosti.

Foto: Tanjug AP/Zoran Mirković

Međutim, na prilazima ulici okupili su se HOS-ovci sa svojim zastavama, i obeležjima, uz ustaške pesme i poklike "za dom spremni". 

Oni su negodovali što ne mogu da prisustvuju svečanosti, i kažu da su pod izgovorom korona virusa od obeležavanja na trgu izopšteni „pravi“ borci "Oluje".

Foto: Tanjug AP/Zoran Mirković

Inače "HOS-ovci" su osudili i dolazak potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića na svečanost u Knin, komentarišući da mu tu nije mesto.

Milošević se nalazi u prvom redu zvanica, zajedno sa ostalim članovima vlade koje predvdi premijer Andrej Plenković. Dok su se ostali osmehivali i radovali ovom danu, na licu Miloševića nisu bile vidljive nikakve emocije.

Foto: Tanjug AP/Zoran Mirković

Kako bi izbegli zvižduke organizatori su osigurali i da zvanice dolaze u strogo kontrolisanom delu, čime nisu imali nikakav dodir sa građanima, koji su ostali sa druge strane ograde, koja je bila dovoljno daleko od trga da se ne čuju njihova negodovanja.

Foto: Tanjug AP/Zoran Mirković

U Kninu je prisutan veliki broj civilne i vojne policije, koji obezbeđuju skup i pokušavaju da prisustvom spreče moguće incidente. 

Svečanost obeležavanja 25. godišnjice "Oluje" počela je podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, nakon čega su pročitana imena pripadnika vojnih i policijskih snaga koji su, kako se zvanično govori, "dali život u borbi za Knin".

Foto: Tanjug AP/Zoran Mirković

Ovogodišnja proslava održana je navodno pod posebnim merama zbog koronavirusa, ali su izostale najavljene medicinske provere na prilazima ka trgu, a i gotovo niko nije nosio maske.

#Hrvatska

#Knin

#Oluja