AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podseća na referendum Srba u Hrvatskoj koji se dogodio pre 30 godina na kome se srpski narod masovno izjasnio za autonomiju u Hrvatskoj.

"Referendum o autonomiji Srba u Hrvatskoj, u skladu sa tada važećim Ustavom, održan je od 19. avgusta do 2. septembra 1990. godine na osnovu odluke Srpskog nacionalnog veća. Referendum je bio posledica politike 'ustaškog režima' Franje Tuđmana...", rekao je Linta u pisanoj izjavi i dodao da je cilj vlasti Tuđmana bio "svođenje srpskog naroda na nacionalnu manjinu, a krajnji cilj njihovo ubijanje, proterivanje i nasilna asimilacija".

Jedan od brojnih dokaza antisrpske politike Tuđmanovog režima bilo je neuvažavanje srpskih zahteva tokom pripreme amandmana na Ustav Hrvatske, podseća Linta.

"Sabor Hrvatske je 25. jula 1990. godine usvojio amandmane na Ustav kojima su Srbi faktički svedeni na nacionalnu manjinu. Navedenim amandmanima narušena je jezička ravnopravnost Srba i Hrvata, jer je ćirilica izbačena iz zvanične upotrebe", naveo je on.

Takođe, kako kaže, amandmanima su ukinute odredbe o načinu odlučivanja o pitanjima od interesa za ravnopravnost Srba i Hrvata i onemogućeno je regionalno povezivanje opština i stvaranje zajednica opština.

"Hrvatski sabor je 22. decembra 1990. godine bez uvažavanja glavnih srpskih zahteva (automonija i konstitutivnost) doneo novi ustav kojim su Srbi zvanično svedeni na nacionalnu manjinu", napomenuo je Linta.

Linta podseća da je istog dana tj. 25. jula 1990. godine, kada je Sabor Hrvatske usvojio amandmane na hrvatski Ustav, održan veliki Srpski sabor u ličkom mestu Srb na kome je usvojena Deklaracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda.

"U Deklaraciji se kaže da na osnovu svoje suverenosti srpski narod u Hrvatskoj ima pravo na kulturnu i političko-teritorijalnu autonomiju. Kao izvršni organ Srpskog sabora konstituiše se Srpsko narodno vijeće", istakao je Linta i naglasio da je navedenim skupom srpski narod, na čelu sa Jovanom Raškovićem, izrazio svoje ogorčenje i nezadovoljstvo nametnutim promenama hrvatskog Ustava bez uvažavanja opravdanih srpskih zahteva.

"Zbog toga je Srpsko narodno vijeće 31. jula 1990. godine donelo odluku o raspisivanju referenduma o autonomiji Srba u Hrvatskoj", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Tuđmanova vlast je vodila bezočnu kampanju kako najavljeni referendum srpskog naroda tobože nije zakonit i da će koristiti sva sredstva da zabrani njegovo sprovođenje čime je po ko zna koji put poslala poruku da je krajnji cilj "nezavisna Hrvatska, bez Srba, na ustaškim načelima".

#Miodrag Linta