AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da nedavno uništavanje saobraćanih znakova sa ćiriličnim natpisima na putevima u zapadnoj Hercegovini predstavlja još jedan dokaz mržnje i netrpeljivosti prema svemu što je srpsko.

Linta je juče pozvao hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića, kao i Predsedništvo Hrvatskog narodnog sabora da jasno i nedvosmisleno osude višegodišnje uništavanje i šaranje saobraćanih znakova zbog ćiriličnih natpisa i zatraže na nadležni državni organi u što kraćem roku pronađu i oštro kazne nalogodavne i počinice.

Prema njegovim rečima, najnoviji slučaj uništavanja saobraćajnih znakova sa ćiriličnim natpisima predstavlja uobičajnu pojavu u poslednjih 10 godina.

Kako napominje, prema Pravilniku o saobraćajnim znakovima u BiH koji je stupio na snagu 2007. godine natpisi na svim saobraćanim znakovima trebaju biti ispisani latinicom i ćirilicom.

Čim je Direkcija za puteve Federacije BiH postavila table sa putokazima i imenima mesta na latinici i ćirilici odmah je počelo uništavanje i šaranje više stotina saobraćajnih znakova i to traje do današnjeg dana, naveo je Linta.

On je podsetio da je federalna policija više puta podnosila krivične prijave protiv NN lica, ali da dosad naredbodavco i počinioce nisu pronađeni i kažnjeni.

Linta ističe da je u pitanju dobro organizovana grupa koja ima prećutnu podršku hrvatskih političara u nizu hrvatskih opština u zapadnoj Hercegovini i smatra da je to razlog zbog čega policija gotovo 10 godina bezuspešno traga za članovima navedene grupe.

- U slučaju da vodeći ljudi krovne organizacije hrvatskih političkih stranaka u BiH ne budu javno reagovali to će biti jasan znak da podržavaju zatiranje ćirilice na području BiH gđe hrvatski narod čini većinu - poručio je Linta.

Na Fejsbuk stranici grupe "Zaboravljeni sinovi domovinskog rata" pojavio se video snimak koji prikazuje uništavanje saobraćajnih znakova sa ćiriličnim natpisima, prenosi RTRS.

Na snimku se jasno vidi muškarac koji sprejom prekriva ćirilične natpise na putevima u Hercegovini.

Snimak na pomenutoj stranici stoji pod nazivom "Tako treba", navodi se u prilogu te TV stanice.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'