AKTUELNO

Potraga za Branimirom je u toku!

- Oni su postupali po propisima. Nisu trčali, već su obavestili policiju koja je nadležna za poteru - ovim rečima portparolka Ministarstva pravosuđa pokušala je da opravda postupak pravosudnih policajaca kojima je danas ispred Županijskog suda u Splitu pobegao zatvorenik Branimir Čaleta (36).

Nakon suđenja za ubistvo Ukrajinke Gane Kitaeve, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, dva pravosuda policajca sprovodila su Čaleta do specijalnog vozila kojim je trebalo da bude vraćen u zatvor na Bilicama.

Foto: Beta AP/Mario STRMOTIC

Međutim, on je iskoristio momenat nepažnje i pobegao s lisicama na rukama, ali više iznenađuje postupak službenika koji je u tom momentu usledio. Prema rečima portparolke Ministarstva pravosuđa Martine Andrijević, pravosudni policajci nisu odmah potrčali.

- U trenu kad je pobegao, nakon što se nije zaustavio na znakove upozorenja, pravosudni policajci obaveštavaju policiju o begu, to su i učinili - rekla je Andrijević za Indeks.

Nakon detaljnije provere podataka, ona je rekla da su policajci ipak potrčali.

- Saznali smo da su pravosudni policajci ipak trčali za njim i to više pet minuta - kazala je.

Povodom ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa, piše Indeks.

- Dvojica službenika pravosudne policije su ispalili dva metka upozorenja u vazduh kako bi onemogućili daljnji beg imenovanog, ali se imenovani nije zaustavio - stoji u saopštenju Ministarstva u kojem se, takođe, napominje da se tom prilikom vodilo računa o bezbednosti.

Upravnica zatvora je, piše Indeks, odmah obavestila Policijsku upravu kako bi bila raspirana poternica. Zatvor je, takođe, o ovom slučaju obavestio i Sud i kancelariju Uprave za zatvorski sastav, kao i Ministarstvo pravosuđa. U toku je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do bega Branimira Čaleta.

Intenzivna potraga za Čaletom traje od podneva. Nakon objavljivanja fotografije i opisa umaklog zatvorenika, usledile su i dojave građana. Prvo su policiji javili da je viđen na Turskoj kuli, malenoj park šumi u kvartu Skalice, ali iako je policija s psima pohitala tamo nisu ga pronašli. Nakon toga je stigla dojava da je viđen u susednom kvartu Spinut pa čak i da su pronađene odbačene lisice. Ali, stotinak policajaca, piše Jutarnji, i dalje traga za Čaletom. Osim Splita koji se "češlja" kvart po kvart, ovisno o dojavama građana, policija je i na svim izlazima iz grada.

Prisutni su i na ulicama koje vode u okolne gradove i opštine. Kako ne bi pobegao van granica Hrvatske, odmah je izdata poternica i upozorenje graničnim stanicama s Bosnom i Hercegovinom i ostalim zemljama u okruženju.

Još se pouzdano ne zna da li je Čaleta imao pomagača kada je uspeo tako brzo da umakne policiji.

#Bekstvo

#Hrvatska

#Ubica