AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik inicirao je priključenje BiH mini Šengen inicijativi.

Dodik je, kako je prenela Srna, uputio zahtev za održavanje vanredne sednice Predsedništva BiH na kojoj bi se razmatrao Predlog odluke o pristupanju BiH toj inicijaivi.

Reč je o inicijativi koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i koja podrazumeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala između zemalja regiona.

"Zemlje koje su pristupile ovoj inicijativi dogovorile su izdavanje zajedničkih radnih dozvola i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi obezbedilo mogućnost kretanja radne snage i podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost celog regiona za strane investitore", navodi se u zahtevu srpskog člana Predsedništva BiH.

Zemlje članice ove inicijative su Srbija, Albanija i Severna Makedonija i do sada je održano nekoliko sastanaka na najvišem nivou.

Inicijativa podrazumeva i razmenu studenata, zajedničke projekte za istraživanje i razvoj, uvođenje 24-časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi na granicama, sa akcentom na fitosanitarnu i veterinarsku inspekciju, što će skratiti vreme čekanja kamiona s robom, jedinstven "paket" dokumentacije potrebne za tranzit robe, sa akcentom na uvođenje sistema sa što manje "papira", koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja.

Saradnja u okviru mini šengena odnosi se i na izmene zakona iz oblasti tržišta kapitala, poreskog i finansijskog sistema u zemljama koje su pristupile inicijativi, s ciljem stvaranja uslova za nesmetan protok kapitala, dalje jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma, kroz saradnju u oblasti migracije i pomoći u vanrednim situacijama i definisanje sopstvenih pravila u mnogim oblastima s ciljem unapređenja atraktivnosti zemalja i saradnje.

Dodik smatra da je od vitalnog interesa za sve građane BiH pristupanje inicijativi mali šengen.

#BiH

#Milorad Dodik

#mini šengen