AKTUELNO

Suočeni s naglim skokom broja novozaraženih od korona virusa, zemlje regiona uvode nove mere.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata evidentirano skoro 900 novih slučajeva korona virusa što je do danas nezabeležen dnevni porast novozaraženih korona virusom u toj bivšoj republici SFRJ. 

Na 5.605 urađenih testova, pozitivno je bilo 97 ljudi, a jedan slovenački državljanin je u inostranstvu saznao da ima korona virus, saopštio je danas portparol vlade Jelko Kacin na svom Tviter nalogu.

U odnosu na prethodni dan ovo je skok od oko 16 odsto, navodi se u izveštaju agencije STA. U ovom trenutku u Sloveniji ima 6.082 aktivnih pacijenata na ukupno 12.414 do sada potvrđenih slučajeva.

U Sloveniji su u petak još dva od 12 regiona prešli sa narandžastog na crveni nivo, što znači da restriktivne mere uvedene zbog epidemije korona virusa sada važe u ukupno devet regiona.   

Stanovnicima crvenih regiona nije dozvoljeno da napuste svoj region, mada postoje izuzeci, kao što je odlazak na posao ili kod lekara. Osim toga, u ovim regionima je na snazi potpuna zabrana okupljanja i održavanja javnih događaja, venčanja i crkvenih ceremonija.

Barovi, restorani i sportski objekti su zatvoreni, dok frizerski i kozmetički saloni mogu da primaju po jednog klijenta. 

Od petka je na teritoriji čitave Slovenije na snazi zabrana okupljanja više od 10 osoba. Nošenje maski obavezno je u zatvorenim prostorima, na otvorenom, u kolima kada se prevozi osoba koja nije član istog domaćinstva. Za učenike od petog razreda osnovne škole nastava će se odvijati na daljinu najmanje do jesenjeg raspusta, koji počinje u poslednjoj nedelji oktobra, nakon čega će ova odluka ponovo biti razmotrena.

Ista mera važiće i za učenike srednjih škola, dok je fakuletima preporučeno da pređu na ovaj oblik nastave. Kada se radi o granicama, u Sloveniji za sada na snazi ostaju ista pravila. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Bosni i Hercegovini danas je zabeleženo rekordnih 711 novih slučajeva zaraze korona virusom, od toga je u Federaciji BiH registrovano 485, a u Republici Srpskoj 226 novoobolelih.

Preminula je jedna osoba, sa područja Kantona Sarajevo, preneo je BHRT.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u poslednja 24 sata izlečeno je 115 osoba.

Korona virus u Republici Srpskoj potvrđen je kod 226 osoba, od kojih su 103 iz Banjaluke, podaci su Instituta za javno zdravstvo za protekla 24 sata.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 260, a pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.914 osoba

U Hrvatskoj je u poslednjih 24 sata 1.096 novozaraženih, dok je 10 osoba umrlo. Trenutno su aktivna 4.844 slučaja infekcije, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite. Na bolničkom lečenju je 530, a od njih je 28 na respiratoru.

U prestonici Hrvatske danas su stupile na snagu nove epidemiološke mere u trajanju od 14 dana. Mere su uvedene zbog povećanja broja obolelih od kovid-19, koji je danas potvrđen kod 987 stanovnika Zagreba, najviše od početka pandemije.   

Nove epidemiološke mere, između ostalog, obuhvataju obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili društvene delatnosti, manifestacije, kulturni ili drugi programi, verska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra. 

Mere podrazumevaju i obavezno korišćenje maski na otvorenom prostoru gde nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.  Na snagu stupaju i mere koje se odnose na sistem socijalne zaštite, koje, pored ostalog, podrazumevaju zabranu poseta korisnicima usluga smeštaja u domovima za stare i zabranu izlazaka korisnika izvan tih ustanova. 

Na teritoriji čitave Hrvatske kafićima i restoranima je uvedena zabrana rada nakon ponoći, a svi gosti moraju da nose maske u čitavom objektu, osim za stolom. U sredu je na snagu stupila odredba prema kojoj svaki ugostiteljski objekat mora da osigura redare koji će nadgledati poštovanje mera, po jednog na 50 gostiju. 

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji ne obezbede sprovođenje mera moraće da plate kaznu, a u ovom trenutku vlasti ne razmišljaju o kažnjavanju fizičkih lica. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Hrvatskoj je trenutno na snazi i odbredba o obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru, gde nije moguća distanca od dva metra, s preporukom da u tim situacijama zaštitne maske nose i na otvorenom. 

Organizatori društvenih okupljanja obavezni su da najkasnije pet dana pre nekog planiranog događaja zatraže saglasnost za okupljanje, a Krizni štab će odluku o tome doneti u skladu sa epidemiološkom situacijom, u roku od 48 sati. 

U Rumuniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 4.026 novih slučajeva korona virusa, što je treći dan zaredom da dnevni broj novozarazenih prelazi 4.000, saopštio je krizni štab te zemlje. 

U proteklom danu preminulo je još 75 osoba, prenosi Ađerpres. Od poslednjeg preseka testirano je 30.325 osoba. Od početka epidemije u Rumuniji je zaraženo 172.516 osoba, od kojih je 5.749 umrlo.

U prethodna 24 sata urađeno je 2.445 testova, a od početka epidemije 214.235.

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata potvrđeno 146 novih slučajeva korona virusa, a preminule su još tri osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje u Podgorici. Od poslednjeg preseka, analizirano je 358 uzorka na novi korona virus, prenose Vijesti.

U Crnoj Gori su na području cetinjske opštine od četvrtka na snazi nove privremene epidemiološke mere, zbog povećanja broja obolelih. Na 14 dana zatvorene su gradska pijaca i pijaca komisione robe, a svi sekretarijati, direkcije i službe Cetinja privremeno su obustavile rad sa strankama. 

Opštinski tim odlučio je da privremeno budu zatvorena i sva igrališta i vežbališta na otvorenom, kao i rekreativne zone u gradskim parkovima, na kojima je moguće okupljanje više osoba. Udruženjima starijih osoba, rekreativnim i sportskim organizacijama kolektivnih sportova, preporučeno je da privremeno obustave aktivnosti. 

Vlasnicima teretana i fitnes klubova preporučeno je strogo pridržavanje mera o poštovanju broja osoba i fizičke distance unutar vežbaonica, kao i redovne dezinfekcije sprava i sredstava koje su korisnicima na raspolaganju. Nove restriktivne mere mogle bi da budu uvedene i u Kolašinu, Budvi, Pljevljima i Ulcinju, u kojima je, prema poslednjim podacima, stopa kumulativne učestalosti veća od 800 na 100.000 stanovnika. 

Foto: Tanjug AP/Martin Meissner

U opštinama u kojima je stopa učestalosti između 800 i 1.199 zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, osim za goste hotela, kao i okupljanje u objektima stanovanja osobama koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. U tim opštinama nastava se održava na daljinu. 

U BiH je u Kantonu Sarajevo u četvrtak stupila na snagu odredba o obaveznom nošenju maski i na otvorenom, zbog povećanja broja zaraženih, koja će biti na snazi do 31. decembra. 

Nošenje zaštitnih maski obavezno je u zatvorenom i u otvorenom prostoru za sve, osim za sportiste na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozače na biciklu, električnom romobilu i motociklu, uz druge izuzetke. Osim toga, u Kantonu Sarajevo je pravnim subjektima naloženo da osiguraju klizno radno vreme kako bi se smanjile gužve u javnom prevozu.

Takođe, osnovnim i srednjim školama naloženo je da organizuju rad od 7.30 do 9.00, radi rasterećenja u javnom prevozu. 

U poslednja 24 sata u Mađarskoj je registrovan 1.791 nov slučaj korona virusa, najviše od početka pandemije, a preminulo je 24 pacijenta. Ukupno je zaraženo 44.816 ljudi, a broj preminulih od posledica infekcije je 1.109. Oporavilo se 13.580 osoba, a aktivnih slučajeva je više od 30.000, prenosi MTI.

Vlada je ponovo upozorila građane da poštuju mere fizičke distance i održavanja higijene. Zabrana ulaska stranim državljanima i dalje je na snazi. Osim u prodavnicama i javnom prevozu, nošenje maske je obavezno u javnim i kulturnim institucijama. 

Zabranjene su posete bolnicama i staračkim domovima.

U Severnoj Makedoniji registrovano je 535 novih slučajeva korona virusa, što je novi najviši dnevni broj, a umrlo je još šest osoba, objavilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da je od korona virusa do sada preminulo 815 obolelih, da je ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije 22.170 i da je 4.597 slučajeva aktivno.

Institut za javno zdravlje Severne Makedonije registrovao je da je ozdravilo još 168 pacijenata, pa je broj izlečenih porastao na 16.758.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče je u petak izjavio da je krizni štab predložio usvajanje novih restrikcija, uključujući potpunu zabranu održavanja javnih događaja, zatvaranje svih objekata u 23 časa uveče i smanjenje kapaciteta javnog prevoza za 50 odsto. 

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 914 novih slučajeva korona virusa, što je najviše novoobolelih u jednom danu od početka epidemije. Time je premašen jučerašnji rekord, kada je dnevni broj novozaraženih prvi put prešao 800. 

Od poslednjeg preseka testirane su 6.324 osobe, što znači da je pozitivno bilo 14,45 odsto testiranih, prenosi BTA. 

Foto: Tanjug AP/Michel Spingler

U prethodnom danu preminulo je 15 osoba. U Bugarskoj je aktivno 9.885 slučajeva.

U Srbiji je danas počela da se primenjuje nova epidemiološka mera koja podrazumeva da svaki ugostiteljski objekat mora da ima odgovorno lice čiji je zadatak da kontroliše goste da li se pridržavaju mera za sprečavanje širenja korone.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je objasnila da se obaveza da se u svakom uslužnom objektu odredi odgovorno lice koje kontroliše primenu mera ne odnosi i na male kioske, već na objekte sa više od dvoje zaposlenih. 

Kisić Tepavčevićeva je u petak izjavila da postoji mogućnost da se u narednom periodu donesu nove, strože mere, kada je reč o ulasku stranih državljana u našu zemlju i povratka naših državljana iz inostranstva, ali da za sada one ostaju nepromenjene. 

Zamenica direktora Instituta "Batut" je takođe rekla da se u ovom trenutku ne uzima u razmatranje uvođenje mera karantina, imajući u vidu da je epidemiološka situacija u Srbiji još uvek stabilna.

#koronavirus

#region