AKTUELNO

Devojke su najmanje dve godine iskorišćavali za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Nemačke.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine uhapsili su na području Sarajeva više osoba osumnjičenih za međunarodnu trgovinu ljudima i vrbovanje na prostituciju.

Prema saopštenju iz Tužilaštva BiH, u Srbiji su uhapšene tri osobe.

Hapšenja i pretresi objekata izvršeni su u okviru akcija kodnog naziva "Tvins" i "Pismo", koje se istovremeno realizuju na području BiH, Srbije, Nemačke i Austrije.

Akcija je rezultat višemesečne međunarodne istrage na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranja novca, dodaje se u saopštenju.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je grupa osumnjičenih iz BiH i Srbije koristila težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom devojaka mlađe životne dobi, koje su najmanje dve godine iskorištavali za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Nemačke.

Do sada je identifkovan veći broj žrtava, državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i devojaka mlađih od 1994. godišta.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni na ovaj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, koja se meri stotinama hiljada evra.

S. M.

'