AKTUELNO

Velika i nezapamćena tragedija u novogodišnjoj noći u kojoj je život izgubilo osmoro mladih iz opštine Posušje, podsetila je stanovnike Posavine na tragičan događaj u Donjoj Mahali u opštini Orašje.

U približno isto vreme u zadnjim satima 2016. godine u porodičnoj kući od posledica gušenja plinom, smrtno su stradale dve 21-godišnje devojke, Marija Damjanović i njena prijateljica Magdalena Dominović iz okoline Splita.

Devojke su živele i radile u Beču, a u Donju Mahalu su došle kako bi dočekale Novu 2017. godinu. Tužna vest iz Posušja podsetila je Marijinu komšinicu Ljubicu Damjanović i u njoj probudila emocije o Mariji kao prekrasnoj i uvek nasmejanoj devojci, piše Večernji list.

- Imala je krug prijatelja i rodbine zbog kojih je i volela dolaziti kući u svoju rodnu Posavinu. Sa Splićankom, prijateljicom Magdalenom stigla je nešto pre ponoći i kod komšija uz kafu dogovarale detalje oko dočeka Nove godine sa svojim društvom i sve je bilo spremno za jedan lep provod - prisetila se Ljubica.

Foto: Printscreen YouTube/ BN TV INFO

Nešto iza ponoći devojke su došle na spavanje, a kako je noć bila veoma hladna, prostorija u kojoj su spavale zagrejavana je plinskom grejalicom.

- Tata ih je ujutro prvo zvao da dođu u kuću da popiju kafu, ali kako nisu odgovarale otišao je do sobe i kroz prozor video da nepomično leže. Uzalud ih je dozivao i potom je razvalio ulazna vrata. Strašno! Kad su nam javili, u prvom trenutku nisam verovao da je to istina - govori za Večernji, najmlađi Marijin brat Josip.

Marija i Magdalena su prijateljice iz školskih klupa, bile su u istom razredu u Beču i bile najbolje drugarice. Neraskidivo prijateljstvo završilo je zajedničkom smrću, na način koji niko u Posavini ne pamti. Marija je sahranjena na Groblju Karaula u Donjoj Mahali, a na poslednji počinak uz porodicu ispratilo ju je više od 2.000 komšija, prijatelja i poznanika porodice Damjanović.

- Marija je budila život u svima nama. Iz nje je zračila neverovatna toplina koja je svima nama davala snagu i podizala nam raspoloženje. Došla je iz Beča da doživimo još jedan lep doček Nove godine, da nam ulepša dane i ulije snagu za nove životne pobede - kroz suze su govorili Marijana Oršolić, Matea Bernatović i Josip Jurić, njeni prijatelji uz koje je, s prijateljicom Magdalenom, provela poslednje sate svog mladog života.

#Nova godina

#Smrt

#tinejdžeri