AKTUELNO

Među ponuđenima su i lekar specijalista za abortuse, kompjuterski haker, Jehovin svedok, engleski fudbaler...

Društvenim mrežama deli se listić koji je učenicima podelila nastavnica veronauke osnovne škole u Kastvu.

Na njemu je zadatak za decu na kom treba da odgovre na pitanje zašto žele i zašto ne žele u vozu da sede pored starijeg popa sa Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Na popisu su navedeni i ''afrička žena koja prodaje proizvode od kože'', ''Rom koji je tek izašao iz zatvora'', zatim ''Indijka s jednogodišnjim detetom'', ''turska glumica vrlo uspešna u Holivudu'', kao i hrvatski tajkun.

Među ponuđenima su i lekar specijalista za abortuse, kompjuterski haker, Jehovin svedok, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od AIDS-a.

Učenici s popisa treba da izaberu tri osobe s kojima bi želeli i tri s kojima ne bi želeli da putuju u istom kupeu, kao i razloge za i protiv.

Sandra Krpan, direktorka OŠ Milan Brozović Kastav za ondašnje medije je rekla kako je ovaj listić istinit te kako to nikako ne podržavaju.

- Nastavnica jeste dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njenu pisanu izjavu nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna saradnica škole, socijalni pedagog jer sadržaj ocenjujemo neprimerenim iako nastavnica veronauke navodi da je nastavni listić upotrebila kako bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima -, poručuje direktorka.

- Apsolutno se kao škola zalažemo za mir i toleranciju i uvažavanje različitosti i upravo tome svakodnevno i učimo naše učenike i neizmerno nam je žao ukoliko je došlo do iznošenja neprimerenih poruka prema našim učenicima - kaže Krpan.

O svemu će obaviestiti i Ministarstvo obrazovanja, Riječku nadbiskupiju i stručno-pedagoški nadzor.

#Hrvatska

#Osnovna škola

#pitanja

#veronauka

#škola