AKTUELNO

Porodici potvrdili tužnu vest, ali i dalje se ne zna kako je Jelena nestala, i koji je uzrok smrti.

Jelena Brajdić nestala je 1970. godine na području hrvatske opštine Rakovica u Karlovačkoj županiji kada je imala 62 godine. Iako napokon znaju gde je skončala, porodica i dalje ne zna okolnosti njenog nestanka, kao ni uzrok smrti.

Jelenine kosti pronašli su speleolozi u pećini udaljenoj oko 500 metara od kuće u kojoj je živela, u oktobru prošle godine tokom svojih treninga i redovnog obilaska pećina. Odmah su obavestili policiju koja je kosti poslala na identifikaciju na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Pet meseci kasnije stigla je potvrda.

- Bio je 1. maj. Znam da smo mi deca sadili grašak u polju. Mama je išla napred i stavljala kolce, a mi smo išli iza nje, bacali seme i zatrpavali rupice. Baka je imala običaj da zaključa vrata ako negde ide. Imali smo dvostruka vrata, spoljna i unutrašnja. Mama je primetila da je baka otišla, a nije zaključala vrata - prisećao se Mile, koji s ocem Ivanom (90) još živi u Rakovičkom Selištu.

Mile dobro pamti dan kad mu je baka nestala.

- Mama je rekla da pogledamo da nije izvela kravu na pašu. Ali, kad smo došli do krave, videli smo da kravu dva dana niko nije pomuzao - zamišljeno priča Mile.

On je za portal "24sata.hr" otkrio da su deca s odraslima nekoliko dana tražili baku po okolini.

- Obišli smo rodbinu koja je živela u susednim selima, obišli smo sve na ovom području. Spustili smo se i do ulaza u pećinu, gde su je speleolozi pronašli. Tamo smo našli njene crne papuče i krpu u kojoj je držala novac, ali novca nije bilo. Tamo ima jedan uski, strmi procep, u koji smo se mi kao deca nekada zavlačili, ali tada nismo mogli prođemo - ispričao je Mile.

On je istakao da su njegovu baku tražili policajci sa psom, ali bez uspeha.

- Nakon godinu ili dve proglašena je mrtvom i do ove jeseni nismo znali gde je, ni šta joj se dogodilo - govori on.

Kako ističe za hrvatski portal, baka Jelena je bila krojačica koja je u dva rata izgubila gotovo svu rodbinu.

- Posle Drugog svetskog rata ostala je udovica sa šestoro male dece. Suprug joj je ubijen 1942. godine, a svekar i svekrva preminuli su godinu kasnije od tifusa. Još je ranije ostala bez oca i brata - priča Mile.

Njegov otac Ivan je Jelenino najstarije dete. Imala je još četiri ćerke i najmlađeg sina Stjepana rođenog 1942. Od njih šestoro živi su samo Ivan i Milka, koja živi u Zagrebu. Baka Jelena ima i 18 unučadi.

Jelenini poslednji ostaci stigli su u utorak u Rakovicu, a u sredu je već bila sahranjena. Njena deca i unuci sad će napokon imati gde da joj zapale sveću.

- Bila je vernica. Te godine kad je nestala, bila je nesrećna jer joj deca nisu došla u posetu na Uskrs, a planirala su da je posete na Dan rada - kaže Mile.

#Jelena Brajdić