AKTUELNO

Lokalni redovni izbori u Republici Hrvatskoj trebalo bi da se održe 16. maja ove godine, a ove nedelje se očekuje njihovo raspisivanje.

U velikom broju srpskih sredina ovi izbori su dobra prilika da se izborom autentičnih srpskih predstavnika nagomilani problemi sa kojima se sučava srpski narod u hrvatskoj počnu rešavati. Jedna od najneizvesnih političkih utakmica biće upravo u Vukovaru. Grad koji je pretrpio ogromna stradanja na svim stranama i grad koji nosi toliko simbolike kako za Srbe tako i za Hrvate.

Predsednik gradske organizacije “SDSS-a” Vukovar Srđan Kolar ističe da Srbi u gradu su u mnogo težem i neravnopravnijem položaju nego što su bili pre dvadeset godina, a prema pripadnicima srpske zajednice obnavlja se i jača netolerancija i mržnja.

-Međunacionalni sukobi među najmladjima najbolje oslikavaju atmosferu napetosti i straha, a nažalost oni su postali gradska svakodnevnica.. Nadali smo se da su duhovi prošlosti i ratnih godina i sukoba zauvek napustili naš grad i okolna naselja u kojima živi srpska zajednica, ali prevarili smo se - kaže Kolar.

-Dolaskom na vlast radikalnih desničara koji su u međuvremenu napustili 'HDZ' i pristupili novosnovanom 'Domovinskom pokretu' i raznim ostalim desničarskim satelitima tenzije su se neprekidno povećavale.. Tenzije u gradu su direktan rezultat pogubnog vođenja grada u prethodnom periodu. Konstanta su bili međunacionalni sukobi što je imalo mnogo negativnih uticaja na sve sfere života u gradu, a značajnno je uticalo i na usporavanje ekonomije. Usporavanje i lošija ekonomska situacija nego u drugim delovima hrvatske je glavni razlog iseljavanja velikog dela stanovništva svih nacionalnosti sa našeg područja. Vukovar danas ima najmanje stanovnika u svojoj istoriji, ako ne računamo ratne godine. To je negativan trend koji planiramo da menjamo zajedno sa pripadnicima većinskog naroda - dodaje.

Kolar ističe da “SDSS ukoliko bude u mogućnosti da učestvuje u budućoj gradskoj vlasti nastaviće projekte od interesa za srpsku zajednicu u gradu kao što su: uređenje okoline hrama Sv. Nikolaja, izgradnja nove bogomolje u Lipovači, uređenje Aleje, uređenje oko hrama Dobra Voda.. Važna pitanja za srpsku zajednicu su i zapošljavanje kao i socijala na čemu će biti poseban fokus jer u proteklom periodu na prste jedne ruke se mogu nabrojiti zaposleni Srbi. Obrazovanje je najvaznija stvar za srpski identitet i sve što je zapisano u Erdutskom sporazumu i drugim aktima mora u potpunosti biti ispoštovano.”

Predsednik gradske organizacije SDSS je rekao da su ovi lokalni izbori brana desničarima i šansa da srpska zajednica u gradu zaštiti svoje vitalne interese.

Važno je da u najvećem mogućem broju izađemo na glasanje. Apelujem na sve naše zemljake gde god bili, a koji imaju prebivalište u srpskim sredinama da nam pomognu izlaskom na izbore

U petak 9. aprila SDSS Vukovara obeležava 24 godišnjicu svoga postojanja. Ovom prilikom biće organizovana proslava u skladu sa epidemiološkom situacijom.

#Izbori

#Vukovar