AKTUELNO

Devojka koju je navodno progonio Aleksandar B. menjala je adrese stanovanja kako bi mu pobegla.

Aleksandar B. (38) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je duži period proganjao i uznemiravao devojku (25) iz tog grada, potvrđeno je za tamošnje medije.

Devojku je proganjao mesecima, zbog čega je ona bila stalno uznemirena i u strahu od njega, pa je odlučila da sve prijavi policiji.

Kako navodi ovaj portal, Aleksandar je hteo da bude s njom u emotivnoj vezi, devojka ga je odbijala, a on to nije mogao da prihvati.

Izvor je pojasnio da je devojka zbog toga bila u stalnom strahu, te da je svoj život morala da menja zbog njega.

- U pokušaju da mu pobegne, ona je menjala adrese stanovanja, menjala je automobile, ali bi on ponovo saznao gde živi i nastavljao da joj pravi probleme – kaže sagovornik.

Prema njegovim rečima, devojka je izjavila da njih dvoje nikada ranije nisu bili u ljubavnoj vezi, ali i da to proganjanje baš dugo traje.

Uznemiravao je i na poslu
- Pojavljivao bi se na istim mestima gde i ona, pratio je po gradu, dolazio bi i na njen posao. Kada je ona, zbog njega, promenila adresu i preselila se, on ju je pronašao i došao na njena vrata – istakao je izvor.

Devojka to više nije mogla da trpi, pa je tokom vikenda otišla u policiju i sve to prijavila.

Policija je ubrzo pronašla i uhapsila osumnjičenog, koji je ispitan u policijskoj stanici.

O ovom slučaju oglasili su se i iz Policijske uprave Banjaluka. Naveli su da su zbog proganjanja uhapsili A.B. iz Banjaluke.

- Nadležnoj policijskoj stanici prijavljeno je da A.B. već duži vremenski period proganja, te želi emotivnu vezu sa oštećenom protiv njene volje. To je kod nje izazvalo osećaj straha i uznemirenosti – rekla je portparol Policijske uprave Banjaluka, Danijela Mučibabić, i dodala da je o svemu obavešten dežurni tužilac OJT Banjaluka.

Prema njenim rečima, u ovoj godini policiji su prijavljena četiri slučaja proganjanja.

- Svi ovi slučajevi su rešeni i uhapšeni su svi osumnjičeni, protiv njih su podneseni izveštaji banjalučkom tužilaštvu. U jednom slučaju osumnjičenom je određen i jednomesečni pritvor – istakla je Mučibabićeva.

Ona je dodala da je u istom periodu prošle godine bilo prijavljeno šest slučajeva proganjanja, te da su takođe svi slučajevi rasvetljeni.

Sredinom prošlog meseca banjalučka policija je uhapsila Nemanju M. (48) iz Banjaluke zbog proganjanja. On je osumnjičen da je duži period proganjao jednog banjalučkog biznismena. Nakon hapšenja njemu je određen i pritvor.

On je osumnjičen da je od 24. avgusta prošle godine do 17. marta ove godine u Banjaluci svakodnevno pratio i uhodio oštećenog R. L. i kretao se u njegovoj blizini, te u više navrata svojim putničkim vozilom udario u putničko vozilo oštećenog, što je kod oštećenog izazvalo osećaj straha za sopstvenu sigurnost – saopšteno je tada iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Pritvor mu je zatim određen zbog postojanja sumnje da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svedoke.

Kada je reč o proganjanjima koji su u prethodnom periodu otkriveni, uglavnom se radilo o slučajevima gde su bivši momci pratili i pravili probleme bivšim devojkama.

- U većini slučajeva se radilo da muškarci nisu mogli da podnesu raskid i da su na sve načine pokušavali da ubde bivše devojke da se pomire. Zbog toga su ih danima i mesecima pratili i proganjali, a neki od njih su često i pretili devojkama kada nisu htele da se pomire – istakao je sagovornik.

Prema zakonu, za proganjanje se može izreći i kazna do tri godine zatvora.

- Ko uporno prati ili uhodi drugu osobu, ili s njim direktno ili preko treće osobe nastoji da uspostavi ili uspostavlja neželjeni kontakt, ili na drugu način kod te osobe izaziva promene životnih navika, teskobu ili strah za vlastitu sigurnost ili sigurnost njemu bliskih osoba, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine – piše u zakonu.

Dalje se dodaje da ako je ovo delo počinjeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg bračnog ili vanbračnog partnera, sa kojim je izvršilac bio u intimnoj vezi, ili prema detetu, on će se kazniti kaznom zatvora od šest meseci do tri godine.