AKTUELNO

Hrvatska policija privela je 14 osoba zbog uzvikivanja parola „ubij Srbina“ i „Oj, Hrvatska mati, Srbe ćemo klati“ na pravoslavni Vaskrs u Borovu.

Kako su naveli iz policije, nad njima se sprovodi istraga zbog sumnje da su počinili krivično delo javnog podsticanja na nasilje i mržnju, skandirajući neprimereni sadržaj.

Grupa od 20 mladića prošla je u rano jutro u nedelju, na pravoslavni Vaskrs, kroz Borovo u pratnji policije i skandirala je uvredljive parole.

Snimak ove preteće povorke objavila je na svom Fejsbuk profilu opština Borovo.

Hrvatska policija, posle objavljivanja snimka, nije pominjala da će mladići biti osumnjičeni za krivično delo, već su govorili o prekršaju, prenosi hrvatski Indeks.

Portparol vukovarsko-sremske policije Indeksu juče potvrdio da je Borovom uz poruke o ubijanju i klanju Srba marširalo dvadesetak ljudi.

Prema navodima Indeksaa, deo onih koji su učestvovali u incidentu su navijači zagrebačkog „Dinama“ „Bed blu bojsi“.

Deo njih je došao iz Zagreba i drugih delova Hrvatske, a deo je pobegao policiji.

Policajci su s postupanjem čekali, a načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović je rekao da je policija reagovala tek kad su ga videli da snima.

Policija je odgovorila da su „procenili koji je najpovoljniji trenutak“ za intervenciju.

„Tokom kretanja grupa je bila pod nadzorom policijskih službenika koji su procenili najpovoljniji trenutak za postupanje te je utvrđen identitet svih osoba iz grupe“, poručili su iz policije.

„Svi osumnjičeni će danas tokom dana biti predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-sremske, a policija će protiv njih podneti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu. U saradnji s drugim policijskim upravama, kriminalističko istraživanje provodi se nad još nekoliko osoba s područja drugih županija“, navela je PU vukovarsko-sremska u saopštenju.

#Borovo

#ubij Srbina