AKTUELNO

Leto 2021. godine samo što nije počelo, zemlje polako otvaraju svoje granice a turističke agencije ponudile su aranžmane, tako da planovi za letovanje mogu da počnu, međutim uslovi za ulazak i povratak iz mnogih zemalja menjaju se iz dana u dan.

Za sada znamo da ćemo u neke najpoznatije turističke destinacije moći bez ikakvih ograničenja, u neke druge sa testom ili dokazom o vakcinaciji a u neke treće nećemo uopšte moći. Ipak, najave su da će se dosta toga još menjati...

Grčka leto 2021.

Na veliko zadovoljstvo naših građana Grčka je ove sezone otvorena za sve turiste iz Srbije a pre otvaranja sezone koja će početi 15. maja usvojeni su i propisi za ulazak kao i izlazak iz zemlje.

Propisi za ulazak:

Za sada važe pravila da će građani Srbije moći da uđu sa potvrdom da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata a deca starosti do 5 godina su oslobođena testiranja.

Dokaz odnosno potvrdu o vakcinaciji bitno je obezbediti najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, odnosno potrebno je da pre dolaska na granicu prođe 14 dana od primanja druge doze.

Ova potvrda mora sadržati pored ličnih podataka, tip primljene vakcije i broj doza. Takođe, putnici mogu biti testirani i brzim testom na graničnom prelazu.

Državljani Srbije moći će da uđu u Grčku avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea, a državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu, mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza.

Foto: Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

Od 15. maja biće otvoren i prelaz Evzoni, odnosno turisti će moći da putuju i preko Severne Makedonije, a kako je ranije najavljeno od 15. juna do 15. avgusta naši turisti koji budu putovali kroz Severnu Makedoniju neće morati da plaćaju putarinu.

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta www.travel.gov.gr (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Epidemiolozi ove države kažu da se situacija popravlja, a vakcinacija se odvija neverovatnom brzinom, a broj inficiranih je 434 na 100.000 stanovnika.

Većina regiona je u crvenoj zoni, mada ima i onih koji su zbog povećanog broja obolelih ponovo u tamnocrvenoj, gde se ponovo uvodi totalni karantin, kao što je bilo na Kalimnosu, a sada je na Mesologi. Prema sadašnjoj epidemiološkoj slici, Grčka je s Italijom i Španijom i dalje u narandžastoj zoni.

Vlasti ove zemlje predhodno su naglasile da će do početka sezone imati kompletno vakcinisane ugostiteljske i turističke radnike kao i veliki broj stanovništva.

Propisi za povratak

Ako se naši građani vraćaju kopnenim putem nisu potrebne nikakve potvrde, međutim ako izaberu da se sa odmora vrate avionom obavezna je potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ukoliko ne budu imali ništa od navedenog, moraće u kućni karantin od 10 dana.

Bugarska leto 2021.

Propisi za ulazak

Državljani Srbije koji se odluče da svoj letnji odmor provedu na ovoj destinaciji za prelazak granice potreban je negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Osim ovog Bugarska će priznavati i negativan brzi antigen test, ne stariji od 48 sati (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument).

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Za vakcinisane turiste iz Srbije potreban je dokument o potpuno završenoj vakcinaciji, a za one koji su preležali koronu osim sa gore navedenim dokumentima, mogu ući i sa dokumentom koji pokazuje pozitivan rezultat PCR testiranja ili brzog antigen testa u periodu od 15. do 180. dana (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument).

Propisi za povratak

U povratku iz Bugarske građani Srbije neće morati da imaju negativan test, kao ni dokaz o vakcinaciji jer su odlukom Vlade Srbije izuzeti ovih obaveza.

Bugarska ima 170 novih korona slučajeva na 100.000 stanovnika.

Egipat letovanje 2021.

Protekle godine Egipat je bio jedna od najvećih atrakcija za naše turiste, posebno iz razloga što je ova zemlja nije zatvarala granice za za naše turiste ni zbog korona virusa. Za one koji se odluče da i ove sezone letuju na ovoj destinaciji, postoje pravila za ulazak.

Foto: Pixabay.com

Propisi za ulazak

Državljani Srbije moći će bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju. ukoliko pripreme negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

Propisi za povratak

Prilikom ulaska u Srbiju iz Egipta, naši turisti moraće da imaju negativan PSR test ne stariji od 72 sata, ukoliko ne budu posedovali ovaj dokaz sledi im karantin od 10 dana.

Egipat beleži 13 novih korona slučaja na 100.000 prema poslednjim podacima.

Turska leto 2021.

Propisi za ulazak

Građani Srbije i Turske moći će da putuju iz jedne u drugu zemlju od petka, 14. maja, na osnovu dogovora o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji protiv kovida-19, koji su u telefonskom razgovoru postigli ministri spoljnih poslova Nikola Selaković i Mevlut Cavušoglu.

Foto: Unsplash.com

Građanima dve zemlje će biti omogućen ulazak na teritoriju druge države bez testa i primene mere karantina, ukoliko imaju sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa Srbije, odnosno Turske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U okviru dogovora, koji je danas potvrdila i Vlada Srbije, osobe koje zbog starosne dobi nisu vakcinisane (mlađi od 18 godina) mogu da na teritoriju Srbije i Turske uđu bez testa i karantina u pratnji članova porodice koji imaju sertifikat o vakcinaciji.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Propisi za povratak

Za povratak iz Turske u rodnu Srbiju je uslov je negativan PCR test, ili sledi desetodnevni karantin. Za vakcinisane, dovoljna je potvrda o vakcinaciji.

Turska iako je još potpuno zaključana, najave su da će potpuno spremna dočekati sezonu i da nema razloga za brigu turista. Trenutno je u ovoj zemlji zabeleženo 461 novozaraženi na 100.000 stanovnika.

Tunis 2021.

Propisi za ulazak

Za ulazak u Tunis našim turistima neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po ulasku u Tunis obavezan je karantin u hotelu u trajanju od sedam dana, o trošku putnika. Nakon isteka 7 dana, radi se test i ukoliko je isti negativan, karantin se prekida.

Propisi za povratak

Građani Srbije po povratku iz Tunisa dužni su da pripreme negativan PSR test kako bi izbegli karantin od 10 dana.

Tunis je prema poslednim podacima zabeležio Tunis 220 novozaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika.

Kipar letovanje 2021.

Propisi za ulazak

Državljani Srbije moći će da uđu u Republiku Kipar sa PCR testom koji nije stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, lice se o svom trošku dodatno testira i ima obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog rezultata.

Osobe koje imaju regulisan boravak na Kipru mogu se ukrcati na let bez negativnog testa, ali onda su dužni po dolasku na Kipar da urade dva testa (prvi odmah po dolasku a drugi tri dana nakon dolaska, vreme između dva testa se provodi u samoizolaciji). Ukoliko su rezultati testova negativni, može se prekinuti samoizolacija. Rezultati testiranja moraju biti poslati na sledeću elektronsku adresu: monada@mphs.moh.gov.cy_

Foto: Unsplash.com

Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar. Jedini uslov je da je prošao određen broj dana od poslednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (Džonson i Džonson 14 dana, Moderna 14 dana, Fajzer-Biotik 7 dana, Astra-Zeneka 7 dana). Kineska i ruska vakcina za sada nisu priznate, kao uslov za ulazak na Kipar bez PCR testa

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 24 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy

Propisi za povratak

Povratak u Srbiju sa Kipra zahteva dokaz negativan PCR testi ili potvrda o vakcinaciji ili sledi karantin od 10 dana.

Kipar je registrovao 568 novih korona slučajeva na 100.000 stanovnika u jednom danu.

Hrvatska leto 2021.

Propisi za ulazak

Naši državljani koji iz Srbije u Hrvatsku putuju iz turističkih razloga i imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju (u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili u drugom obliku turističkog smeštaja), koji su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj moraće da prilože negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati.

Umesto ovog postoji mogućnost da se priloži potvrdu o vakcinaciji ali da je prošlo više od 14 dana od primanja druge doze vakcine.

Tu je i opcija za one koji su preležali korona virus, granicu će moći da pređu uz lekarsku potvrdu da su preležali infekciju ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa, međutim uz ovo je potrebno imati i dokaz o vakcinaciji najmanje jednom dozom

Pored navedenog, prilikom ulaska u Hrvatsku, svi putnici su u obavezi da prilože i verodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga putovanja u Hrvatsku.

Za lica u tranzitu nije potreban test, ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati.

Foto: Pixabay.com

Deca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa i samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji poseduju negativan PCR test ili brzi antigentski test, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili preboleloj bolesti COVID-19.

Propisi za povratak

Za srpske turiste, po povratku u Srbiju, neophodan je negativan PCR test kako bi izbegli karantin od 10 dana, ukoliko nisu vakcinisani. Ukoliko su vakcinisani, za povratak u zemlju bez karantina, dovoljna je potvrda o vakcinaciji.

Hrvatska za sada ima 510 zaraženih od korona virusa u jednom danu na 100.000 stanovnika.

Bosna i Hercegovina leto 2021.

Propisi za ulazak

Građani Srbije u BiH prilikom ulaska u susednu Bosnu neće morati da imaju PSR test kao dokaz da nisu zaraženi virusom korona. Prilikom ulaska neće im biti potreban ni dokaz o vakcinaciji, međutim, ukoliko ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Propisi za povratak

Ulazak u Srbiju iz Bosne i Hercegovine je bez ograničenja, tako da našim turiistima u povratku iz Bosne ne treba bi ni negativan test a ni potvrda o vakcinaciji.

BiH trenutno beleži 150 novoobolelih od korone na 100.000 stanovnika u jednom danu.

Crna Gora letovanje 2021.

Propisi za ulazak

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza u Crnu Goru, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore.

Zdravstveno upozorenje dostupno je na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori i objavljuje se na internet stranici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Foto: Pixabay.com

Propisi za povratak

Po odluci republike Srbije, srpskim turistima po povratku iz Crne Gore u Srbiju neće trebati negativan PCR test kao ni dokaz o vakcinaciji.

Crna Gora beleži 255 slučajeva u jednom danu na 100.000 stanovnika.

Albanija leto 2021.

Propisi za ulazak

Državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test, niti se izriče mera karantina.

Epidemiološka situacija u ovoj zemlji se stabilizuje i broj zaraženih je u znatnom padu u odnosu na početak godine.

Propisi za povratak

Po povratku iz Albanije grašanima Srbije ne treba nikakv dokaz, odnosno ne treba da prilože ni negativan PSR test a neće im biti potrebna ni potvrda o vakcinaciji.

Albanija dnevno ima 40 novoobolelih od korone na 100.000 stanovnika.

#Letovanje

#Putovanja