AKTUELNO

Zdravlje ljudi je ugroženo i čini se sve da se epidemija suzbije.

U opštini Gradiška proglašena je epidemije mišje groznice, nakon što je 11 osoba zatražilo lekarsku pomoć. Od 11 obolelih, dvoje je sa težim posledicama. Najezda glodara utiče, osim na zdravlje ljudi, i na poljoprivrednu proizvodnju.

Pročitajte još: JEZIVI PRIZORI: Užas na magistralnom putu, poginula jedna osoba

Prvi slučaj mišje groznice u Domu zdravlja Gradiška registrovan je pre mesec dana. Posle učestalih simptoma koji asociraju na ovu bolest na preporuku Instituta za javno zdravlje proglašena je epidemija mišije groznice.

- Do sada smo imali 11 obolelih, od toga šest relativno lakših slučajeva i dva teža koja se trenutno nalaze na dijalizi - rekao je za lokalne medije Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja.

Žarište epidemije trenutno je registrovano u brdskom delu opštine. Osim zdravlja stanovništva pred najezdom glodara ugroženi su i usevi.

Posle proglašene epidemije preduzete su sve zakonom propisane mere među kojima je i vanredna deratizacija.

Pročitajte još: HOROR! Mladići automobilom uleteli u reku, policija ZANEMELA kada je IZVUKLA TELA

- Deratizacijom ćemo obuhvatiti oko 1.000 domaćinstava u potkozarskim selima Gornji Podgradci, Grbavci i Turjak, naravno shodno tome kako se situacija bude odvijala narednih dana. Dakle, krećemo iz tog žarišnog područja gde su se do sada javili slučajevi oboljenja - ističe Bogdan Milenković, načelnik Higijenskio-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Iz Doma zdravlja Gradiška stanovništvu je poručeno da primene pojačane mere higijene, prvenstveno prilikom čišćenje prostora na kojim je uočeno prisustvo glodara. Ako vam se javi visoka temperatura, drhtavica, glavobolja, bolovi u grlu i sve to traje danima, obratite se lekaru, za svaki slučaj.

#Bolest

#Epidemija

#Miš

#pacov

'