AKTUELNO

Premijer Slovenije predstavio je prioritete pred Evropskim parlamentom u Strazburu

Premijer Slovenije Janez Janša, izjavio je danas da će se Slovenija, tokom šest meseci na čelu EU, fokusirati na saradnju između EU i Zapadnog Balkana.

Janša je, predstavljajući prioritete slovenačkog predsedavanja pred Evropskim parlamentom u Strazburu, upozorio EU da će, "ukoliko ne načini napredak u angažmanu sa Zapadnim Balknom, to učiniti neko drugi sa drugačijim vrednostima i interesima".

- Naš cilj je da potvrdimo, probudimo i ojačamo evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkna. Opipljivost perspektive proširenja mora biti izvor političke energije, inspiracije i svega što je potrebno da se sporovedu reforme i to kako na političkom nivou, tako i u svesti građana koji te reforme treba da podrže - kazao je Janaša.

On je naglasio da Slovenija iz sopstvenog iskustva zna koliko je važna evropska perspektiva za primenu reformi tokom pristupnih pregovora i poručio da ta perspektiva mora biti opipljiva i verodostojna za trenutnu generaciju građana na Zapadnom Balkanu.

- Zapadni Balkan je važan regiona za EU i zato ćemo, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta, u oktobru organizovatio samit EU Zapadni Balkan u Sloveniji - najavio je Janša.

On je podsetio da je obećanje evropski perspektive zemljama Zapadnog Balkana dato jos 2003. godine na samitu u Solunu i pozvao EU da više strateški gleda i deluje u svom najbližem susedstvu.

- Ako to uspemo pokazaćemo da smo stratški igrač. Ako ne načinimo korak napred na Zapadnom Balkanu, to će uraditi neko drugi ko ima različite interese i vednosti - zakljičio je Janša.

#EU

#Janez Janša

#Slovenija

#Srbija

#Zapadni Balkan