AKTUELNO

Evropska unija će pokušati da uveri građane Bosne i Hercegovine u svoju spremnost da jednog dana primi njihovu zemlju u svoj sastav, navodi se u internom dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Takva uveravanja će uslediti nakon što je jedna nezvanična evropska diplomatska nota u aprilu otvorila sumnju u vezi sa obećanjima zvaničnog Brisela.

U toj noti, koja je u aprilu cirkulisala među evropskim zvaničnicima, predlaže se ponovno povlačenje granica po etničkim linijama na zapadnom Balkanu, što je, kako ocenjuje Rojters, izazvalo anksioznost u BiH koja teži pridruživanju EU i NATO.

"EU ponavlja svoju nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvenoj i suverenoj zemlji", navodi se u dokumentu na 24 stranice, pripremljenom za današnji sastanak zvaničnika sa šefom spoljne politike EU Žozepom Boreljom.

U dokumentu se poziva na niz teških reformi pre nego što BiH zvanično postane kandidat za početak pregovora o članstvu u EU.

Nezvanična nota se najpre pojavila u slovenačkim medijima i pripisana je slovenačkom premijeru Janezu Janši, koji ju je navodno poslao kao predlog za rešavanje situacije u regionu, navodi Rojters.

Janša je porekao slanje dokumenta i optužio je "lažne medije" za pokušaj nanošenja štete naporima Slovenije da pomogne integraciji država zapadnog Balkana u EU.

#Brisel

#EU